Analize

Balkanski kriminalci krivi za pad prihoda

Balkanski kriminalci krivi za pad prihoda
Balkanski kriminalci krivi za pad prihoda

Balkanske bande organizovanog kriminala najvećim dijelom su odgovorne za čak 1,1 milijardu kruna (174 miliona dolara) gubitka u poreskim prihodima kao i prihodima od indirektnog oporezivanja, saopštila je norveška vlada.

Riječ je o gubitku koji pokriva period posljednjih 18 mjeseci, a zvaničnici tvrde da je prijetnja od organizovanog kriminala sa Balkana nešto što predstavlja ozbiljnu zabrinutost za Norvešku.

Najveće utaje poreza zabilježene su u istočnom dijelu Norveške, gdje se taj gubitak kreće oko 30 miliona dolara. Jan Egil Kristiansen, koji se nalazi na čelu Odjeljenja za borbu protiv utaje poreza za istočni dio Norveške, o novonastalom problemu kaže:

"Riječ je o višestrukim kriminalnim mrežama, koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju", rekao je Kristiansen.

On je dodao da najveći udio u organizovanom kriminalu imaju bande sa Balkana i istočne Evrope, koje su odgovorne za skoro polovinu od 1,1 milijardu kruna utajenog poreza.

Kako bi se izborili sa novonastalim problemom, norveška vlada je odlučila da izdvoji 3,9 miliona dolara kako bi stala u kraj kriminalcima.

"Započeli smo novi sistem kontrole i već ima daleko više prihoda. Pa, ipak, i dalje postoji realna prijetnja od organizovanog kriminala. Za njih moramo koristiti specijalne mjere provjere, jer sadašnje kontrole samo djelimično mogu da im uđu u trag", rekao je on.

On dodaje da kriminalci sa Balkana koriste razne metode utaje poreza:

"Riječ je o višestrukim krivičnim djelima, jer koriste veoma pametne i sofisticirane metode. Za njih je Norveška veoma unosna za kriminal. Znate kako, kriminalac će preskočiti ogradu tamo gdje je najniža. Upravo zato, i mi moramo podići naš sistem bezbjednosti na jedan viši nivo, ali i podići kazne za utaju poreza", rekao je Kristiansen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije