Analize

Banka Srpske tužila IGA i državu BiH

Banka Srpske tužila IGA i državu BiH
Banka Srpske tužila IGA i državu BiH

BANJALUKA - Banka Srpske tužila je Izvozno-kreditnu agenciju BiH (IGA) i državu BiH kao njenog osnivača jer nije izvršila svoje obaveze preuzete po izdatoj garanciji od devet miliona maraka za kredit koji je kod ove banke podigao "Unis - Fabrika cijevi" iz Dervente, potvrđeno je "Nezavisnim".

Inače, kako su "Nezavisne" objavile krajem prošlog mjeseca, IGA je "Unisu" izdala garanciju i za kredit od oko 72 miliona maraka, podignut kod Raiffeisen banke, a koji ovo preduzeće zbog otežanog poslovanja nije u stanju da vraća.

Kada se sve to sabere, IGA je za ovo derventsko preduzeće, samo kod ove dvije banke, izdala garancije koje premašuju 80 miliona maraka. Iz tog razloga, prijeti realna opasnost da bi IGA mogla da ostane bez kompletnog kapitala, koji iznosi oko 52 miliona maraka, zbog preuzetog rizika za "Unis", koji je u većinskom vlasništvu kompanije "Balkan Steel".

Posebno je indikativno da su "Unisu", po osnovu ova dva kredita, od strane IGA izdate garancije u iznosu većem od 80 miliona KM, iako je zakonski propisano da ta agencija može dati garanciju samo do visine kapitala.

Kako je "Nezavisnim" potvrđeno u Banci Srpske, ova banka je juče podnijela Opštinskom sudu u Sarajevu tužbu vrijednu 8.408.686 KM protiv IGA i Bosne i Hercegovine kao osnivača iste.

Prema njihovim riječima, Banka Srpske je odobrila klijentu "Unis - Fabrika cijevi" Derventa kreditni aranžman za koji je, između ostalih, kao instrument obezbjeđenja uzeta i bezuslovna - neopoziva garancija Izvozno-kreditne agencije BiH, koja je izdata u korist Banke Srpske u ukupnom iznosu od devet miliona maraka.

"Zbog činjenice da klijent 'Unis - Fabrika cijevi' Derventa nije uredno izmirivao svoje kreditne obaveze, Banka Srpske je 28. novembra prošle godine uputila Izvozno-kreditnoj agenciji BiH poziv za plaćanje, po kojem su isti bili obavezni da u roku od deset dana po pozivu izmire protestovane obaveze, što nisu izvršili, iako su pismeno potvrdili prijem i ispravnost poziva za plaćanje", potvrdili su nam u Banci Srpske.

Prema njihovim riječima, u međuvremenu Banka Srpske je u više navrata pismeno i usmeno upućivala IGA BiH opomene pred tužbu, da bi 26. februara ove godine uputila novi poziv za plaćanje obaveza po izdatoj garanciji.

Kako su naveli, uzimajući u obzir činjenicu da nakon svih preuzetih aktivnosti IGA kao izdavalac garancije nije izvršila svoje obaveze preuzete po izdatoj garanciji, Banka Srpske je donijela odluku da svoja prava zatraži putem suda.

Tokom jučerašnjeg dana pokušali smo da stupimo u kontakt s rukovodstvom Izvozno-kreditne agencije BiH kako bismo dobili njihov komentar, ali do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nismo dobili odgovore na naša pitanja.

Ni u "Unis - Fabrici cijevi " juče nikoga nismo uspjeli da dobijemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije