Analize

Berze ojačale, evro oslabio

Berze ojačale, evro oslabio
Berze ojačale, evro oslabio

LONDON - Akcije na evropskim berzama ojačale su danas na najviši nivo od 2000. godine, dok je valuta evro oslabila na najnižu vrijednost od sredine marta.

Panevropski indeks FTSEurofist 300 porastao je danas za 0,6 odsto, na 1.639,57 poena, čime je njegova vrijednost od početka godine povećana za 20 odsto.

Njemački berzanski indeks DAKS porastao je za 1,2 odsto, a francuski CAC za 0,5 odsto, čime je dostigao najveću vrijednost od 2008. godine.

Indeks britanske berze FTSE 100 povećan je za 0,4 odsto i trenutno je veći od rekorda koji je prethodno dostigao u martu.

Slabljenje evra u posljednjih godinu dana doprinijelo je oporavku privrednog rasta evrozone i povećanju korporativnog profita. 

Za jedan evro danas se dobija 1,0594 dolara, što znači da je evropska valuta oslabila prema američkoj za više od tri procenta ove sedmice.

Stručnjaci procjenjuju da pad vrijednosti evra za 10 odsto prema vodećim svjetskim valutama rezultuje povećanjem profita evropskih komanija za šest do osam odsto.

Pošto je evro oslabio za oko 16 odsto u posljednjih godinu dana, profit evropskih preduzeća trebalo bi da poraste za 10 do 13 odsto.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije