Analize

Bez posla 400 politikologa

Bez posla 400 politikologa
Bez posla 400 politikologa

SARAJEVO - U Kantonu Sarajevo na današnji dan ima 71.260 nezaposlenih osoba, pri čemu ima više od 1.200 ekonomista, oko 1.000 pravnika, 500 socijalnih radnika, 400 politologa, 350 novinara, kao i 3.600 maturanata gimnazije, 2.300 ekonomskih tehničara i 1.900 mašinskih tehničara.

Ovo je danas izjavio Igor Kamočaji, direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, na javnoj tribini „Obrazovanje i tržište rada“ u Sarajevu, koju je organizovala Služba za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni integrirani razvoj Opštine Novi Grad. 

Prema evidenciji Službe za zapošljavanje KS, među nezaposlenim najmanje su zastupljena zanimanja iz oblasti IT-a . 

''Poslodavci najviše traže poznavaoce računarske tehnike, informatike, zatim agronome stočarstva i specijaliste u oblasti medicine'', kazao je Kamočaji. 

U najbrojnijoj opštini u Kantonu Sarajevo, Općini Novi Grad, su 19. 844 nezaposlene osobe, od čega je više od 2.100 osoba s visokom stručnom spremom, oko 280 magistranata, više od 6.200 osoba sa srednjom stručnom spremom i više od 11.300 NK, KV radnika i niže kvalifikovane radne snage. 

Navodeći da aktivne politike zapošljavanja mogu poticati zaposlenost Kamočaji je kao dobar primjer toga izdvojio Program pripravnika, koji se provodi u Opštini Novi Grad, jer na osnovu njega oko 40 odsto mladih ostaje trajno zaposleno. 

Mjere dokvalifikacije, zaključio je, pomažu da se smanji nezaposlenost. 

O temi „Obrazovanje i tržište rada“ takođe su govorili dekan Mašinskog fakulteta u Sarajevu Ejub Džaferović, predstavnica Grupacije Asa prevent Suzana Tihi Babić i pomoćnik načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Elvir Resić. 

Ovo je bila druga tribina koju je Služba za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni integrirani razvoj Općine Novi Grad uvrstila u svoj program Općine kao novi način komuniciranja s građanima i javnošću. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije