Analize

Bh. carinska služba kaska za regionom

Bh. carinska služba kaska za regionom
Bh. carinska služba kaska za regionom

BANJALUKA - BiH se nalazi na 90. mjestu na svijetu, uzimajući u obzir transparentnost i efikasnost carinske administracije, pokazao je najnoviji izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma iz Davosa.

U toj analizi BiH je dobila ocjenu 3,7 od mogućih sedam i tako svrstana u društvo sa zemljama poput Ruande, Namibije, Madagaskara, Bolivije i Gvajane. U ovom segmentu, u boljoj poziciji od BiH su i sve zemlje regiona - Makedonija, Srbija, Hrvatska, Albanija, Slovenija i Crna Gora.

Kao nedostaci navedeni su indeks carinskih usluga, efikasnost procesa odobrenja, zatim broj dokumenata za uvoz, troškovi uvoza i izvoza, broj dana i dokumenata za izvoz, te predviđeno vrijeme za procedure uvoza.

Ipak, domaće institucije i pojedini inostrani stručnjaci dobro upućeni u ovu oblast, se ne slažu i oštro demantuju izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma, kada su u pitanju transparentnost i efikasnost carinske administracije, ističući da je stanje u BiH bolje nego što je tu prikazano.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, rekao je da je poznato da je carinska služba, kao sastavni dio UIO, veoma "mlada" služba, jer UIO postoji tek 10 godina.

"U prethodnom periodu vršeno je spajanje tri carinske administracije u jednu, a paralelno je rađena reorganizacija carinske službe u skladu s modernim evropskim standardima", rekao je on. Dodaje da ne zna koliko su tijela koja su vršila rangiranje carinskih službi u svijetu imala uvid u sve aktivnosti koje je UIO na području carina uradila u prethodnih nekoliko godina, ali da su oni mišljenja da je urađeno puno pozitivnih pomaka.

"Prvenstveno u smislu da se carinskim obveznicima koji sprovode izvozne i uvozne carinske procedure posao olakša koliko god je to moguće. Uveli smo brojna pojednostavljenja, a tu su i aktivnosti na usklađivanju zakonske i podzakonske legislative s EU kroz tvining projekat", kazao je Kovačević. Međutim, on je naveo da problem jednim dijelom predstavlja zastarjela carinska aplikacija koja se primjenjuje od 1998. godine, ali je UIO putem IPA fondova dobila dva miliona evra za modernizaciju te carinske aplikacije, a radovi su već počeli.

"Paralelno s tim UIO razvija i NCTS, novi kompjuterizovani sistem, a od 1. januara 2017. godine UIO BiH se uključuje u NCTS svih evropskih zemalja", najavljuje on. Što se tiče transparentnosti, Kovačević je rekao da su u odnosu na period od prije deset godina uradili zaista mnogo na tom polju, navodeći dosta primjera, poput otvorene linije na koju se može prijaviti svaki oblik nezakonitog ponašanja službenika UIO. Isto tako, Boris Kastelic, rukovodilac tvining projekta, koji se tiče usklađivanja zakonske i podzakonske legislative BiH i EU, rekao je da je iz njegovog ličnog iskustva BiH uporediva s ostalim zemljama u regionu.

"Što se tiče zakonodavstva, ono je skoro potpuno usklađeno s evropskim. Same carinske procedure i pojednostavljeni postupci koje je nedavno uvela UIO su takođe negdje isti kao u EU s tim da možda informaciona podrška nije na tom nivou, ali na tome radi UIO i implementira novi sistem, kako bi se dodatno ubrzali carinjenje i protok robe", kazao je on. Što se tiče dokumenata kod uvoza, rekao je da to nije samo do carine, već i drugih propisa i institucija, ističući da u BiH jedino možda procedure traju duže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije