Analize

Bh. ekonomija bez pozitivnih pomaka

Bh. ekonomija bez pozitivnih pomaka
Bh. ekonomija bez pozitivnih pomaka

BANJALUKA - Malobrojni dostupni pokazatelji iz januara ove godine ne ukazuju na pozitivne pomake u pogledu ekonomske aktivnosti u odnosu na prethodnu godinu, pokazala je najnovija makroekonomska analiza Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH, objavljena na njihovoj internet stranici.

Kako su naveli, jedan od glavnih pokazatelja aktivnosti bilo je smanjenje obima vrijednosti spoljne trgovine usljed pada izvoza od 1,3 odsto i uvoza od 2,8 odsto u odnosu na januar prethodne godine.

"Uprkos relativno (u odnosu na prethodne godine) visokoj pokrivenosti uvoza izvozom na 66,2 odsto, ovo se teško može smatrati pozitivnim kretanjem", ocijenili su stručnjaci DEP-a BiH. Naime, smanjenje izvoza bi moglo ukazivati na slabljenje aktivnosti realnog sektora, dok bi pad uvoza mogao biti posljedica slabe domaće tražnje i izvoza. Pri tome, kako se ističe u sažetku ove analize, na slabu aktivnost u realnom sektoru posebno ukazuje stagnacija prerađivačke industrije.

"Posljedica slabe finalne potrošnje i nominalnog pada robnog uvoza u januaru je bilo blago smanjenje prihoda od indirektnih poreza", kazali su iz DEP-a BiH. Ipak, oni su ocijenili da bi realno smanjenje spoljne trgovine moglo biti nešto slabije. S tim u vezi, oni ističu da bi smanjenje robnog izvoza i uvoza djelimično moglo biti posljedica smanjenja izvoznih i uvoznih cijena na šta djelimično ukazuje deflacija potrošačkih cijena od 0,9 odsto, s obzirom na to da značajan dio potrošačkih dobara dolazi iz uvoza.

Sa druge strane, kad je u pitanju domaća tražnja iz ove institucije su kazali da posebno ohrabruje realni rast prometa maloprodaje od jedan odsto u odnosu na decembar, odnosno 8,3 odsto u odnosu na januar 2014.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije