Analize

BiH fale veliki privredni sistemi

BiH fale veliki privredni sistemi
BiH fale veliki privredni sistemi

BANJALUKA, SARAJEVO - Velika preduzeća u BiH, iz sektora industrijskih djelatnosti, stvaraju čak 40 odsto ukupnog prometa i zapošljavaju 46 odsto radnika, iako u zemlji egzistira njih svega dva odsto, pokazuju posljednji podaci Agencije za statistiku BiH.

Iz tog razloga dovodi se u pitanje snažna višegodišnja podrška konceptu malih i srednjih preduzeća (MSP) na uštrb velikih privrednih sistema, kojih je, prema mnogima, u BiH nedovoljno. Ipak, mišljenja ekonomskih stručnjaka po ovom pitanju su podijeljena, ali se u suštini slažu da su BiH potrebni udruženi poslovni sistemi radi lakšeg nastupanja na tržištima.

Izudin Kešetović, profesor Ekonomskog fakulteta u Tuzli, smatra da je BiH nametnut koncept MSP, jer su se u svemu tome izgubile velike kompanije koje pokreću privredu.

"Nemate industrije bez velikih preduzeća. Ali ni bez korporativnih sistema, bez dioničarskog vlasništva, ne možete ostvariti toliku akumulaciju kapitala, što bi mogao biti jedan faktor mobilizacije ukupnog kapitala", rekao je Kešetović. Naveo je primjer Hrvatske, koja je napravila veliki "Agrokor", u kojem su objedinili čitav sektor poljoprivrede.

"Treba nam sektorska politika i koncept vlasništva. Pa mi nemamo nijednu kompaniju regionalnog značaja u realnom sektoru, bankarstvu, osiguranju", kazao je on i dodao da treba razmišljati o podsticanju velikih kolektiva, uz koje će, naravno, ići i mala preduzeća, jer imamo odlične resurse.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS - SWOT, kazao je da dugo u javnosti postoji dilema, pa s jedne strane imamo glorifikaciju koncepta razvoja MSP, a sa druge zagovornike koji tvrde da bez velikih preduzeća ne može uspješno da postoji ekonomski sistem.

Treba pomoći razvoj MSP, ali istovremeno raditi na njihovom uvezivanju

"Istina je negdje u sredini, ni jedan ni drugi stav, makar po mišljenju i stavu Udruženja ekonomista, ne mogu se uzeti tako rigidno. Naime, da bi MSP uspješno postojala, sigurno je da bi trebalo da postoje neki veliki sistemi, koji ne moraju biti obavezno velika preduzeća, to mogu biti i neki poslovni sistemi gdje postoji sistem umrežavanja i gdje svi zajedno stvaraju ekonomiju obima, koja omogućava i nabavku jeftinije sirovine", kazao je Grabovac. On podsjeća da naši proizvođači često ne mogu ispoštovati velike dogovorene količine.

"Da bi odgovorili na izazove koje postavljaju tržišta, potrebno je ukrupnjavanje", rekao je on. Sa druge strane, kaže, MSP lakše nastaju, brže odgovaraju na zahtjeve tržišta i sigurno da koncept MSP nije promašen.

"Treba pomoći razvoj MSP, ali istovremeno raditi na njihovom uvezivanju u nekakav oblik većeg poslovnog sistema, što će im omogućiti da uspješnije nastupaju, kako na domaćem, tako i na stranim tržištima", zaključio je on. Slobodan Marković, direkor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS, rekao je da  MSP i zanatsko-preduzetničke radnje u RS čine preko 99 odsto realnog sektora RS, dok ostatak odlazi na velika preduzeća.

"Kod nas u velika preduzeća spada nekoliko velikih građevinskih firmi, rudnici, elektroprivreda, telekomi i slično. Dakle, osim građevine, koja vrši neku vrstu usluge, vrlo malo ih stvara novu vrijednost. Nemamo mi industrijske proizvodnje u velikim preduzećima", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije