Analize

BiH sada pritisli i proizvodi iz EFTA

BiH sada pritisli i proizvodi iz EFTA
BiH sada pritisli i proizvodi iz EFTA

BANJALUKA - BiH, od početka ove godine i stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama članicama Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA), nije postigla pozitivan efekat izvoza u te zemlje, već je, naprotiv, samo povećala uvoz robe iz ovih zemalja, pokazuju zvanični podaci.

Time se očigledno nisu obistinile najave sa početka godine da je primjena Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i EFTA velika šansa za bh. izvoz i da otvara nove mogućnosti za povećanje trgovine, jer je bh. privrednici, po svemu sudeći, nisu prepoznali.

Naime, kada se uporede podaci Agencije za statistiku BiH za prvi kvartal ove i prošle godine, primjećuje se da je u 2015. godini bh. izvoz s ovim zemljama opao za čak 27 odsto, dok je istovremeno uvoz porastao za 28,3 odsto. Prema podacima ove agencije, za prva tri mjeseca ove godine BiH je u zemlje EFTA ostvarila ukupan izvoz u vrijednosti od 37,33 miliona KM, dok je istovremeno ukupna vrijednost uvoza iz zemalja članica EFTA iznosila 28,37 miliona maraka. Posmatrano po zemljama članicama, BiH je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan izvoz na tržište Norveške od 3,64 miliona KM, koji je veći za 2,9 odsto, dok je ukupan uvoz bilježio 2,48 miliona KM i veći je za 34,9 odsto. BiH je na švajcarsko tržište izvezla robe i usluga u vrijednosti od 33,52 miliona KM, što je manje za 29,4 odsto, dok je istovremeno iz ove zemlje uvezla 25,62 miliona KM, što čini porast za 29,4 odsto. Takođe, BiH je ove godine s Islandom ostvarila izvoz od 1.000 KM, dok je istovremeno uvezla 217.000 KM robe i usluga. BiH je s Lihtenštajnom ostvarila izvoz od 158.000 KM, dok je istovremeno uvezla proizvoda u vrijednosti od 50.000 KM.

Nemanja Vasić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH, rekao je da je BiH sa EFTA u istom položaju kao i sa EU, jer su isti uslovi koji se moraju ostvariti, kako bi izvozili na ta tržišta.

"Uvijek se vraćamo na isto kada je u pitanju izvoz, a to je priča o standardima, koje BiH ne ispunjava, zatim priča o laboratorijama, koje nisu izgrađene na prelazima", kazao je Vasić i dodao da je poznata činjenica da Švajcarska uvozi više od 50 odsto prehrambenih proizvoda. Kako je istakao, to je šansa za BiH, koja je ostvarljiva tek kada se ispune uslovi za izvoz tih proizvoda u EU.

"Mi nemamo carinske barijere za izvoz mlijeka, ali ne ispunjavamo uslove i standarde koje oni traže, i tu nastaje problem, kako za izvoz u EU, tako i za izvoz u zemlje EFTA", istakao je on.

Vasić ocjenjuje da se primjenom Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i EFTA od početka ove godine ništa novo nije desilo, osim odluke kada je u pitanju izvoz, dok EFTA pri uvozu u BiH koristi sve prednosti sporazuma, a to je mogućnost izvoza u BiH bez barijera.

"Ista priča će se desiti i sa EU ako ukinu carinska ograničenja, koja Hrvatska traži i lobira u EU da se od 1. januara ukinu sve barijere i imaćemo situaciju za sve proizvode, kao za one koji nisu imali carinu", rekao je Vasić. Kako kaže, BiH je u prošloj godini, izvezla pet miliona KM sireva, a uvezla 55 miliona KM, zato što nema carine na sireve.

"Takvu sudbinu će doživjeti svi proizvodi ako se ukinu carine, jer mi nismo sposobni da izvozimo svoje proizvode. Država nije omogućila kontrole koje je nametnula EU, a isto tako i zemlje EFTA", istakao je on.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, rekao je da se u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa EFTA, u suštini radi o malim iznosima.

"Međutim, ovaj trend pokazuje da su preduzeća koja dolaze iz zemalja EFTA iskoristila svoje prednosti iz potpisanog sporazuma, dok to sa druge strane očito domaća preduzeća nisu učinila", rekao je Blagojević. Zbog toga je, kako kaže, u narednom periodu, kada budemo imali malo kompletniju sliku ukupne spoljnotrgovisnke razmjene sa zemljama EFTA, neophodno analizirati strukturu proizvoda koji dolaze iz EFTA.

"Takođe, neophodno je i da vidimo koje su to sve naše mogućnosti na tržištima ovih zemalja, kako biamo mogli više pažnje posvetiti tim tržištima i izvozu naših proizvoda", kazao je Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije