Analize

BiH u strahu da ne potraje "gasni rat"

BiH u strahu da ne potraje "gasni rat"
BiH u strahu da ne potraje "gasni rat"

SARAJEVO - Preduzeća u BiH, kojima je neophodan gas za proizvodnju, raspolažu zalihama koje mogu potrajati nekoliko dana, te strahuju da bi moglo doći do posljedica ukoliko potraje "gasni rat" između Rusije i Ukrajine.

Rusija je juče prekinula dotok gasa Ukrajini. Ruski gigant "Gazprom" saopštio je danas da Ukrajina mora platiti unaprijed snabdijevanje gasom, nakon što Kijev nije platio dug u iznosu od 4,5 milijardi dolara za isporučeni energent.

Dino Salihagić, portparol kompanije "BH gas", rekao je da su informacije kojima raspolažu od svojih transportera gasa dobre, te da nema smanjenja isporuke ovog energenta za BiH.

"Zasad nema problema. I ako bi došlo do obustave isporuke gasa, BiH bi imala sigurno još šest do deset dana ovaj energent, jer u pitanju su hiljade kilometara i gas ostaje u cijevima", rekao je Salihagić.

Nije optimista kada je u pitanju spor između ukrajinskog "Naftogaza" i ruskog "Gazproma", te sumnja kako bi se Ukrajina, ipak, mogla poslužiti ucjenom, te praviti probleme u vezi s transportom gasa kroz njen teritorij.

On je dodao da je najveći potrošač gasa "Sarajevogas", te da ovom preduzeću "BH gas" isporučuje 67,4 posto ovog energenta, te da je od privrednih subjekata, kompanija koje proizvode i za proizvodnju koriste gas, među najvećim potrošačima kompanija "ArcelorMittal" iz Zenice.

Dijana Božić-Srdanović, portparol kompanije "ArcelorMittal Zenica", ističe da je ova kompanija u posljednje vrijeme imala dva sastanka s predstavnicima "BH gasa", te da je oformljena zajednička radna grupa kako bi se pripremili za eventualnu obustavu isporuke zemnog gasa iz Ukrajine za Evropu.

"U slučaju da se nešto takvo desi, to ne bi utjecalo na glavninu operacija u našim pogonima u periodu od desetak dana, ali bi moglo imati izvjestan utjecaj na izradu gotovih proizvoda, odnosno na pogon Valjaonica. Međutim, kompanija 'ArcelorMittal Zenica' ima određene zalihe plina, te radi i na alternativnim opcijama, zajedno sa 'BH gasom'", kazala je Božić-Srdanovićeva.

Mile Matić, predsjednik Upravnog odbora kompanije "Alumina" Zvornik, koja je najveći potrošač gasa u RS, rekao je da njihove procjene pokazuju da ta kompanija u ovoj fazi neće trpjeti posljedice odluke Rusije o stopiranju isporuke gasa Ukrajini, sa aspekta snabdijevanja gasom.

Kako je kazao, "Alumina" u ovoj fazi ima urednu i redovnu isporuku gasa, ali je naveo da bi posljedica svakako moglo biti ukoliko ta odluka bude na snazi neki duži period. Naveo je da imaju ugovor o isporuci s mađarskom firmom, koja dio gasa dobija iz Rusije, a dio od drugih isporučilaca, i ima svoje zalihe.

"Gazprom" je zatražio od Kijeva 1,95 milijardi dolara od 4,5 milijardi koliko tvrdi da mu duguje, ili će u potpunosti isključiti dotok gasa.

Ruska firma saopštila je da će nastaviti snabdijevati gasom Evropu.

Ipak, "Gazprom" je upozorio Evropsku komisiju na moguće poteškoće s opskrbom, ako "Naftogaz" sebi nelegalno uzme dio gasa iz tranzita.

"Gazprom" je, također, kazao da se obratio arbitražnom sudu u Stokholmu zbog ukrajinskog gasnog duga od 4,5 milijardi dolara.

Ginter Etinger, evropski povjerenik za energetiku, danas je medijima izjavio da Ukrajina raspolaže zadovoljavajućim zalihama od 12 milijardi prostornih metara gasa i najavio je novi krug pregovora u cilju rješenja rusko-ukrajinskog gasnog spora zbog kojeg je "Gazprom" smanjio isporuke susjednoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije