Analize

"Halo" se masovno seli na internet

 "Halo" se masovno seli na internet
"Halo" se masovno seli na internet

BANJALUKA, SARAJEVO - Svoju komunikaciju na daljinu bh. građani sve više sele na internet, o čemu svjedoče i podaci da se u BiH smanjuje broj fiksnih telefonskih linija, ali i poslatih SMS i MMS poruka, kao i ostvarenih minuta u domaćem i međunarodnom telefonskom saobraćaju.

Sudeći po informacijama koje je, pozivajući se na podatke Regulatorne agencije za komunikacije, saopštila Agencija za statistiku BiH, može se zaključiti da su društvene mreže i aplikacije putem kojih je posredstvom interneta moguće dosta jeftinije komunicirati kod nas sve popularnije.

Tako su, u prvom kvartalu ove godine, građani kod tri najveća operatera imali aktivnih 760.608 fiksnih linija, a u istom periodu 2013. godine bilo ih je aktivno 883.409. Novi operateri su povećali broj svojih pretplatnika, ali ne u obimu u kojem su ih tri najjača operatera izgubili u fiksnoj telefoniji.

Vidljivo je, takođe, da je u posmatranom periodu smanjen i broj minuta odlaznih razgovora putem telefonske slušalice.

Konkretno, u prvom kvartalu 2013. godine korisnici fiksne telefonije, nakon što su pozvali sagovornika, držali su otvorenu liniju u ukupnom trajanju od oko 597,8 miliona minuta, a u prva tri mjeseca ove godine taj saobraćaj trajao je oko 557 miliona minuta.

Da bh. građani sve manje koriste fiksne telefone, najbolje se vidi ako se osvrnemo na međunarodni odlazni telefonski saobraćaj. Taj vid komunikacije, u prvom kvartalu 2013, trajao je 21,9 miliona minuta, a u istom periodu ove godine tek 15,9 miliona minuta.

U istom periodu znatno je porastao broj pretplatnika mobilne telefonije, i to sa 3.241.086, na 3.418.458 korisnika. I dok broj mobilnih telefona raste, tekstualnim (SMS) i multimedijalnim (MMS) porukama, koje smo ne tako davno i te kako voljeli slati, popularnost pada.

Dakle, dok vidovi komunikacije, koji su u bliskoj prošlosti bilježili ekspanziju, odlaze u prošlost, razgovori i poruke sele se na internet.

"Ekspanzija aplikacija baziranih na takozvanom VoIP protokolu, te dostupnost interneta na mobilnim uređajima po pristupačnoj cijeni doprinijela je da se pretplatnici usluga telekom operatera sve više za svakodnevnu komunikaciju okreću ovakvim rješenjima", pojašnjava Srđan Rajčević, direktor Agencije za informaciono društvo RS.

Prema njegovim riječima, ako pogledamo istorijski aspekt razvoja telekomunikacija i pratećih tehnologija, uočićemo da bolja i jeftinija tehnologija zamjenjuje prethodnu.

Iz "M:tela" su nam kazali da se načini komunikacije rapidno razvijaju, a društvene mreže, te alati za brzo razmjenjivanje poruka i besplatne pozive postaju čest način komunikacije, što na globalnom nivou postaje veliki izazov za telekome, pa i za kompaniju "M:tel".

"Našim korisnicima nudimo pakete mobilnog interneta i prenosa podataka po konkurentnim cijenama, vodeći računa da im je, pored cijene, bitan i kvalitet komunikacije i sigurnost podataka", navode iz "M:tela".

Isto tako, u "HT Eronetu" kažu da je globalni trend, pa tako i u BiH, da korisnici prihvataju i koriste nove tehnologije koje su bazirane na takozvanim OTT sistemima.

"'HT Eronet' svoje ponude, odnosno pakete usluga, kreira na način da udovolji zahtjevima korisnika", ističu iz te kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije