Analize

Kriza (u)skratila ljetovanje

 Kriza (u)skratila ljetovanje
Kriza (u)skratila ljetovanje

BANJALUKA - Potražnja za turističkim aranžmanima za ljetovanje i broj njihovih rezervacija u odnosu na prošlu godinu manji su za 30 do 50 odsto.

Potvrdili su ovo u turističkim agencijama širom BiH, ilustrujući tako ovim egzaktnim podacima koliko je ekonomska kriza uzela maha i ukorijenila se u živote bh. građana.

Od početka godine, kako kažu u agencijama, klijente pokušavaju da privuku određenim popustima, atraktivnim paketima, "first minute" rezervacijama, ali i dalje je prvo pitanje potencijalnih putnika "može li na kredit i na koliko rata".

I u banjalučkoj agenciji "Kompas turs" kažu da je, iako su rezervacije i odlasci na more već počeli, sezona i više nego razočaravajuća.

"U odnosu na prošlu godinu imamo mnogo manje rezervacija. Ovo je stvarno užas, ali takvo je stanje u društvu danas. Para nema, a sve više ljudi ostaje bez posla", navode iz "Kompas tursa" i ističu da je prvo o čemu se zainteresovani  raspituju može li ljetovanje na rate i koji paketi i destinacije su na sniženju.

U Sarajevu su nam potvrdili navode kolega iz Banjaluke što se tiče zainteresovanosti za odmore.

"U odnosu na prošle godine potražnja je definitivno slabija, a posebno se tu osjeti razlika kada je u pitanju Hrvatsko primorje. Najviše traže Grčku, ali i tu dolazi do problema jer je predaleko za putovanje autobusom, a nijedna agencija nije rezervisala letove pa to odbija ljude", rekli su u "Relax Toursu".

"Pošto je sezona tek počela, ne mogu govoriti baš u procentima, ali je potražnja strahovito manja i na neki način možemo reći da je sezona već propala. Ono što još više brine je to što je situacija iz godine u godinu sve gora i gora. Najviše prodajemo vikend pakete. Narod ne može otići negdje sedam ili deset dana, pa onda iskoristi takve ponude da se bar preko vikenda odmori", kazali su nam u jednoj mostarskoj agenciji.

Mesud Lakota iz Sarajeva, borac za prava potrošača, kaže da ljetovanje danas sebi mogu priuštiti samo zaposleni u javnim preduzećima i mnogobrojnoj administraciji, dok 80 odsto stanovništva zemlje preživljava tako da o odmoru i ne razmišlja.

"Upravo je ovo naša realna slika i pokazatelj finansijskog stanja građana BiH. Poražavajuća je informacija da se iz godine u godinu smanjuje broj odlazaka na odmor. U bivšoj državi je bilo potpuno drugačije, živjelo se u takvom sistemu da je čovjek laganom štednjom za godinu dana, ono što se kaže - da i ne osjeti, mogao sa strane ostaviti toliku količinu novca da ode na odmor gdje god želi", kazao je Lakota.

Komšije papreno naplaćuju Jadran

U poređenju sa nekim turističkim destinacijama, poznatim i veoma atraktivnim, Hrvatska svoju obalu izgleda cijeni najviše, pa prema tome i formira cijenu koja je daleko viša nego u Grčkoj, Španiji i Turskoj, pa i u egzotičnim zemljama kao što su Maldivi, Dubai i slično.

U jeku sezone apartman predviđen za dvije odrasle osobe plus djeca u Grčkoj košta od 20 do 60 evra, u Crnoj Gori oko 40, a u Španiji od 50 do 70, gdje se uz samu obalu posredstvom mnogobrojnih agencija može iznajmiti i čitava kuća za 100-150 evra po danu. Istovremeno, apartman u Hrvatskoj košta od 80 pa sve do paprenih 160 evra po danu.

Iz mostarske agencije "Niki travel" kažu da su cijene u Hrvatskoj potpuno i neopravdano visoke.

"U odnosu na ono što Hrvati nude - a to je sunce, more i, u većini slučajeva, loša usluga - cijene su im pravi šok. Dan na njihovom primorju košta više nego u Rimu. Nekada je isplativije otići u Tursku nego u Hrvatsku", kažu u "Niki travelu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije