Analize

Nelojalna konkurencija pritišće živinare

 Nelojalna konkurencija pritišće živinare
Nelojalna konkurencija pritišće živinare

BANJALUKA - Iako je proizvodnja pilića prema statističkim analizama u Republici Srpskoj u porastu, pojedini domaći živinari ističu da je njihovo poslovanje opterećeno brojnim nametima, nelojalnom konkurencijom te nemogućnošću izvoza u zemlje Evropske unije.

Pored toga, oni upozoravaju i da su u poređenju sa susjednim zemljama i EU suočeni i sa malim podsticajnim mjerama, te neuređenim uvozom živine i jaja u BiH.

Desimir Živanić, direktor preduzeća "Živanić DS" iz Prnjavora, koje se 30 godina bavi uzgojem pilića, ističe da je potrebno dodatno urediti uvoz živine i jaja u BiH, kao i proizvodnju u inkubatorima.

"Prema uvezenim matičnim jatima se tačno zna ko su registrovani uvoznici, a potrebno je povjeriti i ko regularno uzgaja piliće u RS", istakao je on.

Dalje, Živanić upozorava da se u BiH rasplodna jaja uvoze kao konzumna, a pilići namijenjeni za tržište legu se u divljim inkubatorima.

"Oko 30 odsto proizvodnje pilića u inkubatorima je zapravo nelegalno", dodao je on.

Živanić ističe da meso iz uvoza na tržište BiH stiže različitim kanalima, kako legalno, tako i ilegalno, te da se domaći proizvođači žestoko bore protiv takve konkurencije.

"Domaći proizvođači su ovdje u težem položaju jer proizvođači iz ekonomski jačih država imaju značajnije podsticaje i isti izvoze meso na tržište po jeftinijim cijenama od naših. Ipak, prema našim procjenama, zasad nema prekomjernog uvoza piletine u BiH iz Hrvatske i EU, koja dospijeva na tezge u marketima, što ne znači da ga neće biti, tako da sa cijenama domaće piletine zasad možemo parirati inostranim konkurentima", istakao je on.

Pored toga, treba reći i da živinari u RS navode da su osposobljeni za izvoz na strogo evropsko tržište jer rade s novim tehnologijama i opremom iz EU, te stručnim kadrovima.

"Svi željno iščekujemo kada će doći taj dan da možemo izvoziti sve svoje proizvode na tržište EU. Trenutno bismo na tržište EU mogli izvoziti samo pileći file, koji je zadovoljio EU standarde o kvalitetu", istakao je Živanić.

Prema njegovim riječima, na tržištu EU uglavnom i dominira prodaja pilećeg filea, koji kao najkvalitetniji dio mesa i postiže najvišu cijenu, dok se ostali dijelovi pilećeg mesa uglavnom izvoze van EU.

"Međutim, sumnjamo da će izvoz jaja i peradarskog mesa iz BiH u EU biti omogućen uskoro. Treba proći još godina", istakao je on.

Inače, proizvođači ističu da podsticaji resornog ministarstva živinarima u RS iznose jedan do dva odsto od tržišne vrijednosti proizvoda, za razliku od, kako su naglasili, proizvodnje mlijeka gdje podsticaji iznose 30 odsto od cijene proizvoda.

"Obrada dokumentacije živinare košta i koliko iznosi podsticaj, zbog čega oko 50 odsto živinara ne aplicira za podsticaje", pojašnjava Živanić.

On je istakao da su cijene domaće piletine u BiH u maloprodaji, u zavisnosti od konkurencije, različite od grada do grada.

S druge strane, prema dostupnim podacima Zajednice živinara RS, 21 firma iz čitave RS sa više stotina kooperanata godišnje tržištu isporuči oko 23 miliona tovnih pilića, čime je pokriveno 80 odsto potreba za pilećim mesom u RS.

Kada se pogledaju statistički podaci može se uočiti da je proizvodnja jednodnevnih pilića u inkubatorskim stanicama u RS u periodu januar - maj tekuće godine veća za 18,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Isto tako, prema podacima Zavoda za statistiku RS, broj jednodnevnih pilića proizvedenih u inkubatorskim stanicama tokom maja ove godine u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju u 2014. godini veći je za 25,2 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije