Analize

Stoci prijeti klanica jer nema šta da jede

 Stoci prijeti klanica jer nema šta da jede
Stoci prijeti klanica jer nema šta da jede

SARAJEVO, BANJALUKA - Poljoprivreda u Bosni i Hercegovini je na koljenima i ukoliko se u narednih mjesec dana nešto ozbiljno ne preduzme, biće neophodno prepoloviti stočni fond, što će se značajno odraziti i na cijene hrane, poručili su juče za "Nezavisne" poljoprivrednici oba entiteta. Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH, izjavio je za "Nezavisne" da u Federaciji BiH nisu isplaćene ni nadoknade za štetu nastalu na stočnom fondu u poplavama prošle godine.

"Stanje s usjevima je haotično. Trenutno sam u Hercegovini i mogu potvrditi da, kad je kukuruz u pitanju, sa njiva se neće imati šta sabirati. U zadnje dvije godine već imamo smanjen stočni fond za oko 20 odsto i s obzirom na posljedice suše i evidentne nedostatke hrane, očekujem da će na nivou BiH on biti prepolovljen, posebno kada su u pitanju grla, odnosno goveda i muzne krave, kojih imamo oko 50.000", napominje Pejić. 

Smatra da mogu opstati samo mala porodična gazdinstva, ali da to ne igra veću ulogu u opštem stanju bh. poljoprivrede.

"Kada od 50.000 muznih krava njih pola mora na otkup u klanice, jer nemaju šta da jedu, jasno vam je da će cijena otkupa tog mesa biti niža, a zatim na tržištu cijena mliječnih i mesnih proizvoda viša. Mislim da je jedno krucijalno pitanje po ekonomski sistem države u stanju kolapsa kao nikada do sada", zabrinut je Pejić.

Iza nas su, dodaje Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS - mljekara, teške godine u kontinuitetu.

"To je deset poplavnih godina, tri godine suša, zatim opet poplavna godina i sada suša. Teško da ko može to da izdrži, a ozbiljnu intervenciju države ne vidimo. U RS je u zadnje dvije godine stočni fond takođe smanjen za oko 10 odsto, a pretpostavka je da raspolažemo sa ukupno 30.000 muznih krava", dodaje Usorac.

Napominje da kada su u pitanju isplate poljoprivrednicima u RS, situacija je bolja i od FBiH, kao i Hrvatske i Srbije.

"Međutim, veoma je teško pratiti stanje koje je jako teško iznova i iznova, kao sada suša, a prethodno poplave. Mogu se nadati i apelovati na državu da po hitnom postupku interveniše na ovom pitanju jer je riječ o važnom sektoru s obzirom na to da privrede i nemamo. Poljoprivredna proizvodnja u BiH je velika, to je hrana čija je vrijednost oko pet do šest milijardi maraka, a prijeti nam opasnost da ostanemo na dvije milijarde KM. I na to dodajte gubitke na nafti, rezervnim dijelovima, te čitavom lancu koji takođe čini poljoprivredni sektor", napominje Usorac.

Ostoja Nikolić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Stočar" iz Bijeljine, kaže za "Nezavisne" da je suša uništila usjeve kukuruza 100 odsto u ovom dijelu zemlje.

Poljoprivrednici BiH od nadležnih institucija zatražiće da se sistemski i kroz robne rezerve omogući regresirana hrana, odnosno kupovina jeftinije stočne prehrane, subvencije za kukuruz koji će koštati oko 0,50 feninga po kilogramu, te povoljne kredite za poljoprivrednike i stočare.

Više od 156 miliona KM štete u RS

Vlada RS usvojila je juče Informaciju o uticaju suše na poljoprivrednu proizvodnju u 2015. godini, u kojoj se zaključuje da će se posljedice vremenskih neprilika manifestovati u agrarnom sektoru u cjelini, dok su najugroženije Semberija, Posavina i Lijevče polje, a prve procjene gubitaka više su od 156 miliona KM.

"Vremenske prilike negativno utiču i na stočarsku proizvodnju, posebno u sektoru  mljekarstva, peradarstva i svinjarstva. Značajnu štetu pričinilo je i olujno nevrijeme i grad koji je nanio štetu od 14.641.320 KM", zaključila je Vlada RS, uz ocjenu da će se nepovoljni vremenski uslovi nastaviti te da resorne institucije čine sve kako bi spriječile posljedice.

Zaduženo je Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva da kod Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH podnese inicijativu za izmjenu Zakona o spoljnotrgovinskoj politici BiH, s ciljem stvaranja pravnog osnova da samostalni preduzetnici mogu direktno obavljati spoljnotrgovinsko poslovanje u okviru svojih registrovanih djelatnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije