Analize

Cijena nafte pod uticajem Bliskog Istoka i jakog dolara

Cijena nafte pod uticajem Bliskog Istoka i jakog dolara
Cijena nafte pod uticajem Bliskog Istoka i jakog dolara

BEOGRAD - Svjetska cijena nafte prvi put u protekla tri mjeseca reaguje na događanja na Bliskom Istoku i u narednim mjesecima u mnogome će zavisiti od ratnih sukoba u Jemenu, Siriji i Iraku, ishoda pregovora zapadnih zemalja sa Iranom o nuklearnom programu, a ukoliko dolar nastavi da jača, to može da obori cijenu "crnog" zlata koja je već niska zbog velikih zaliha, ocijenili su danas analitičari.

Američka "laka" nafta za isporuku u maju pojeftinila je na Njujorškoj berzi 72 centa, na 48,15 dolara, dok je nafta tipa "brent" za majsku isporuku u Londonu pojeftinila 41 cent, na 56 dolara, prenosi agencija Frans pres.

"Postoji veliki strah od eskalacije konflikta u Jemenu, što može rezultirati prekidom u isporukama nafte iz regiona Persijskog zaliva. U ovom trenutku, cijene nafte padaju, ali ako ova sitacija potraje moglo bi doći do zaokreta trenda", izjavio je Nikolas Teo, tržišni analitičar singapurske kompanije "CMC markets".

Kako navodi Frans pres, Jemen je država koja je mali proizvođač nafte i izlazi na moreuz Bab el Mandeb, kroz koji izvozi oko 3,8 miliona barela nafte dnevno.

Cijena sirove nafte na svjetskom tržištu za sada je na veoma niskom nivou zato što Saudijska Arabija, kao dominantna zemlja u proizvodnji nafte među članicama OPEK-a, nastoji da zadrži proizvodnju na nivou od 30 milijardi barela dnevno, a uz to, svjetsko tržište je preopterećeno zalihama, naročito SAD, gdje su zalihe rekordno visoke, izjavila je danas Tanjugu senior ekspert u agenciji FX Lider Ana Mihajlović.

Trenutno na svjetsku cijenu nafte imaju jak uticaj ratni sukobi Saudijske Arabije i Jemena, a na drugoj strani pregovori zapadnih zemalja sa Iranom, podsjetila je Mihajlovićeva i ocijenila da ukoliko se postigne načelni dogovor o zaustavljanju iranskog nuklearnog programa, to bi dovelo do rasta svjetskih zaliha nafte usljed povećanja produkcije iz Irana.

"Na globalnom nivou tržište je presnabdjeveno naftom", naglasila je Mihajlovićeva i napomenulo da bi veća proizvodnja nafte iz Irana, koji ima četvrte po veličini svjetske rezerve "crnog" zlata, dodadno povećala ionako velike svjetske zalihe tog energenta.

U tom slučaju, cijena nafte u svijetu mogla bi dodatno da padne, ocijenila je sagovornica Tanjuga.

Na drugoj strani, sukobi koji ne jenjavaju u Siriji, dobrom dijelu Iraka i najnoviji u Jemenu, mogu da utiču na rast cijene nafte, zato što je Jemen zanemarljivi proizvođač nafte po količinama u svjetskim okvirima, ali izlazi na moreuz Bab el Mandeb kroz koji se brodovima transportuje nafta prema Crvenom moru i dalje prema Sueckom kanalu, objasnila je Mihajlovićeva.

"Prema podacima Američkog instituta za naftu, od 2013. godine, sedam odsto ukupnog svjetskog transporta nafte prolazio je kroz ovaj moreuz", kazala je Mihajlovićeva i dodala da ukoliko bi taj moreuz bio blokiran, transport nafte bi morao da se odvija putevima oko Afrike, a to povećava troškove i vrijeme prevoza.

Odgovarajući na pitanje da li se na svjetsku cijenu nafte osjeća uticaj promjene kursa vodećih globalnih valuta, Mihajlovićeva je rekla da će cijena nafte, naravno, pratiti vrijednost dolara, koji ima tendenciju rasta prema paketu najznačajnijih svjetskih valuta i to bi moglo dodatno da spusti cijenu nafte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije