Analize

Poslodavcima udarac po džepu od 1,5 milion KM

 Poslodavcima udarac po džepu od 1,5 milion KM
Poslodavcima udarac po džepu od 1,5 milion KM

BANJALUKA - Republički inspektori rada lani su poslodavce "olakšali" za oko milion i po maraka, jer su kontrolama, i to u brojnim slučajevima, utvrdili propuste iz oblasti radničkih prava.

Kašnjenje plata, rad na crno, te nepravilnosti kada je riječ o zaštiti na radu, samo su neke od manjkavosti koje su uočene u preduzećima.

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove uvjeravaju da je inspekcija sankcionisala sve slučajeve u kojima je utvrdila nepravilnosti.

Prema riječima Dušanke Makivić, višeg stručnog saradnika za odnose s javnošću Republičke uprave za inspekcijske poslove, preliminarni podaci pokazuju da je republička inspekcija rada u protekloj godini izvršila 6.604 kontrole, od čega je u 2.202 slučaja utvrdila razne vrste propusta i nepravilnosti.

"Poslodavcima je izrečeno 1.820 upravnih mjera kojima je naloženo preduzimanje radnji u cilju otklanjanja nepravilnosti, dok je zbog počinjenih prekršaja izdato 1.015 prekršajnih naloga u vrijednosti od 1.554.380 KM i podnesene su 73 prekršajne prijave nadležnim sudovima", navela je Makivićeva.

Prema podacima iz Saveza sindikata RS, radnici su im se lani žalili na brojne slučajeve kršenja radničkih prava.

"Najčešće su kršena prava poput neisplaćivanja plata u potpunosti, ili su one kasnile po nekoliko mjeseci", pojašnjava Goran Stanković, pravnik Saveza sindikata RS.

Dodao je da je bilo i slučajeva da radnicima nisu isplaćivane naknade poput onih koje se odnose na topli obrok, prevoz, regres.

Bilo je, kako naglašava, primjera i prekovremenih odrađenih sati koji nisu plaćeni nikako, a da se ne govori o tome da su plaćeni znatno više u odnosu na redovan rad.

"U mnogim preduzećima nisu uplaćivani doprinosi, pa radnici nisu imali mogućnost da odu u zasluženu penziju ili da se liječe. Osim toga, kada je riječ o godišnjem odmoru, u dosta preduzeća radnici su uspjeli da koriste tek nekoliko dana odmora, što je slučaj posebno u privatnom sektoru", naveo je Stanković.

Preduzeća i njihovi rukovodioci, koji su se, kada je riječ o radničkim pravima, ogriješili o zakon, nemaju podršku ni rukovodstva Unije udruženja poslodavaca RS.

"Mi, kao Unija, niti smo kada štitili, niti ćemo štititi one koji krše zakon. Zato smo mi, kada se donosi zakon, veoma aktivni i pokušavamo da on bude što bolji. A kada se donese, tražimo da se poštuje. Ali to tražimo i od drugih, pa da, recimo, država ne bude poslodavac koji ne isplaćuje plate i doprinose", poručuje Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Prema njegovim riječima, upravo su preduzeća, čiji je vlasnik država, najveći dužnici za poreze i doprinose.

"U svakom slučaju, mi ne podržavamo one koji krše radnička prava, i to je jasno kao dan", naglašava Škrebić.

Brojke

6.604 kontrole izvršene

2.202 nepravilnosti utvrđene

1.820 upravnih mjera izrečeno

1.015 prekršajnih naloga izdato

73 prekršajne prijave podnesene

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije