Analize

Terorizam tjera turiste i strane ulagače iz BiH

 Terorizam tjera turiste i strane ulagače iz BiH
Terorizam tjera turiste i strane ulagače iz BiH

BANJALUKA - Teroristički napadi u BiH i loš imidž zemlje u svijetu kada je u pitanju njena povezanost s radikalnim islamom mogli bi u narednom periodu imati negativan uticaj na strane investicije, ali i turiste u BiH.

Naime, svaka zemlja u svijetu, pa tako i BiH, ukoliko želi privući strane investicije, mora tim ulagačima uliti povjerenje i sigurnost, a što je u slučajevima kada se događaju teroristički napadi veoma teško. Slično je i s turistima, kojih je posljednjih godina sve više u BiH, a nakon svih ovih događanja moglo bi doći do manje putovanja uopšte u svijetu, pa tako i u BiH.

Jelica Grujić, direktor Agencije za promociju stranih investicija (FIPA) BiH, rekla je da je jedan od veoma važnih preduslova u postupku donošenja odluke o investiranju i sigurnost investicije, uključujući sigurnost i investitora i radnika.

"Sva posljednja dešavanja i u Evropi i u BiH značajno povećavaju rizik investiranja, a samim tim i utiču na globalno kretanje investicija. Ako tome dodamo i loš imidž BiH i po ovom pitanju, situacija se dodatno usložnjava. Naravno, moraju se uzeti u obzir i drugi faktori jer kada je u pitanju terorizam, teško je da bilo koja investiciona lokacija može biti potpuno sigurna", rekla je Grujićeva. Ono što je mnogo važnije, kako je kazala, jeste uloga nadležnih organa, odnosno njihova ozbiljnost i moć u borbi protiv terorizma i sprečavanju ovakvih događaja, a to će u budućem periodu biti jedan od ključnih preduslova pri donošenju investicionih odluka.

Da bi terorizam mogao stvoriti ogromne probleme kada su u pitanju investicije u Evropi smatra i Džo Kaeser, izvršni direktor "Siemensa". On je upozorio da teroristički napadi u Parizu i politička nestabilnost u Evropi odvraćaju kompanije od ulaganja.

"Kod investicija je riječ o povjerenju, o budućnosti, a kada se dogode takvi događaji, ljudi će pričekati", smatra Kaeser. Njegovi komentari slični su onima italijanskog ministra finansija Karla Padoana, koji je kazao da je terorističkim napadima ugrožen krhki ekonomski oporavak evrozone.

Slučajevi terorizma bi svakako mogli uticati i na turizam u svijetu, pa tako i u BiH, koju je od januara do kraja septembra ove godine posjetilo 808.746 turista, što je više za oko 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a ostvareno je 1.712.247 noćenja, što je više za 29 odsto. Naime, za devet mjeseci broj noćenja domaćih turista veći je za 16,8 odsto, a stranih za 35,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Ove brojke bi mogli ugroziti teroristički napadi. Iz Turističke organizacije (TO) RS kazali su da niko nije ostao ravnodušan na nedavna dešavanja i terorističke napade koji su se desili u BiH i Evropi, pa i zahvatili neke od najznačajnijih svjetskih turističkih destinacija.

"Međutim, moramo da gledamo naprijed, ne smijemo da gajimo strah, jer na taj način podstičemo one koji žele da unesu nemir na ove prostore", rekli su iz TORS. Naveli su da je RS ove godine nastavila da bilježi konstantan rast broja dolazaka i noćenja, kako stranih, tako i domaćih gostiju.

"Imamo informacije da se bez obzira na trenutnu situaciju, broj upita zainteresovanih za dolazak na prostore RS nije smanjivao u odnosu na isti period prošle godine i mi vjerujemo da će se trend rasta broja dolazaka i noćenja nastaviti i u narednom periodu", rekli su iz TORS.

Sa druge strane, Asja Hadžiefendić-Mešić, portparol Turističke zajednice Kantona Sarajevo, rekla je sarajevskim medijima da je teroristički napad koji se dogodio u sarajevskom naselju Rajlovac loša stvar za BiH i njene građane, a samim tim nije pozitivna stvar ni za turizam.

"Znamo da je turizam veoma osjetljiv na takve događaje, ali je i činjenica da je terorizam globalni problem i nije samo problem BiH", naglasila je Hadžiefendić-Mešićeva. Smatra da će zasigurno biti smanjen broj putovanja na svjetskom nivou, jer će se turisti teže odlučivati da krenu na putovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije