Analize

Čolaković: U Srpskoj realno ima oko 143.000 nezaposlenih

Čolaković: U Srpskoj realno ima oko 143.000 nezaposlenih
Čolaković: U Srpskoj realno ima oko 143.000 nezaposlenih

SARAJEVO - Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Milko Čolaković izjavio je danas na Jahorini da je u Republici Srpskoj realno nezaposlenih oko 143.000 lica.

"Od toga je 30 odsto mladih do 30 godina, a na evidencijama nezaposlenih imamo i tri doktora nauka i 20 magistara, a o masterima da i ne govorim", rekao je novinarima Čolaković, koji je jedan od učesnika sedmog Forum o zapošljavanju mladih "Garancija za mlade", čija je tema kreiranje prilika za zapošljavanje mladih.

On smatra da su osnovni uzroci velike nezaposlenosti u BiH problem "nakaradnog" školovanja, ali i pasivnost inspekcijskih organa prema sivoj ekonomiji, tim prije jer podaci govore da samo u Republici Srpskoj "na crno" radi 60.000 ljudi.

"Imam običaj da u šali kažem da u BiH nije sve crno, ekonomija je siva. Mislim da je krajnje vrijeme da se, kada je riječ o zapošljavanju, u BiH pređe sa riječi na djela", rekao je Čolaković.

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, ističe on, u posljednje vrijeme pokazuje izuzetno dobre rezultate bez obzira šta o tome pričaju drugi, odnosno oni koji bi trebalo da stvaraju uslove za zapošljavanje u BiH.

Prema njegovim riječima, podaci o nezaposlenim licima u Srpskoj govore da je broj lica koja traže posao za 4,3 odsto manji nego u istom periodu prošle godine.

"Vlada Republike Srpske svake godine, a to je najavila i za ovu godinu, ulaže i uložiće značajna sredstav u zapošljavanje svih kategorija stanovništva", poručio je direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Zamjenik direktora za saradnju u Ambasadi Švajcarske u BiH David Kramer rekao je novinarima da su u okviru švajcarskog portfolija zapošljavanja, u kojem postoji nekoliko projekata, sva angažovana lica apsolutno posvećena i motivisana za realizaciju tih projekata i ne prihvataju činjenicu da nezaposlena omladina u BiH nema mogućnosti za zapošljavanje, da nema dovoljno mogućnosti za obuku i motivaciju, odnosno da u BiH nema radnih mjesta.

"To je naprosto nešto što naši projektni timovi ne žele da prihvate i zato je švajcarska Ambasada u BiH ponosna što može da se pridruži svim njihovim naporima da se u ovoj zemlji uvedu pozitivne promjene s ciljem pobošljanja ambijenta za zapošljavanje mladih", poručio je Kramer.

Rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih /JEP/ Ranko Markuš kao jedan od važnijih rezultata ovog projekta istakao je definisanje Programa lokalnih inicijativa u koji je uloženo 120.000 evra, a zaposleno je 121 mlado lice u BiH.

"Danas na Jahorini promovišemo taj program lokalnih inicijativa kao alternativni program zapošljavanja mladih izvan tipičnih razmišljanja u smislu zapošljavanja u velikim preduzećima ili javnoj administraciji. Dio potencijala postoji i u socijalnim preduzećima i u lokalnim organizacijama", rekao je Markuš.

Direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Igor Kamočaj kaže da zbog propisa i metoda vođenja evidencije danas u BiH postoji situacija da su u pravo na zapošljavanje uvedeni i oni koji na to nemaju pravo.

"U Kantonu Sarajevo pokrenuli smo kampanju za promjenu određenih propisa, odnosno da se zakonodavnim putem obezbijedi da se evidencija o nezaposlenima vodi u skladu sa međunarodnim ILO-standardima, to jest da možemo odvojiti aktivu od pasive, s ciljem posvećivanja veće pažnje licima koja aktivno traže posao", naveo je Kamočaj.

Na forumu o zapošljavanju mladih predstavljeni su rezultati JEP lokalnih inicijativa - pilot programa kroz koji je u 2014. godini 13 nevladinih organizacija, u partnerstvu sa javnim službama za zapošljavanje, obezbijedilo zaposlenje za 120 mladih.

Projekat zapošljavanja mladih, koji je podržala Vlada Švajcarske, do sada je pomogao zapošljavanje 3.000 ljudi. Projekat provodi konsultantska kuća GOPA.

Na forumu učestvuju predstavnici lokalnih institucija, poslodavaca, javnih službi za zapošljavanje, nevladinih organizacija, međunarodnih donatora i mladih.

Organizator skupa je Projekat zapošljavanja mladih /JEP/, uz podršku Vlade Švajcarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije