Analize

Ćosić: BiH na granici recesije

Ćosić: BiH na granici recesije
Ćosić: BiH na granici recesije

SARAJEVO- Glavni ekonomista za BiH pri Svetskoj banci Damir Ćosić najavio je da Bosna i Hercegovina (BiH) u ovoj godini može očekivati veoma skroman rast bruto društvenog proizvoda (BDP), od oko 0,5 odsto, što je na granici recesije.

Povodom analize ekonomske i socijalne situacije u BiH, u okviru drugog izdanja "Redovnog ekonomskog izveštaja za jugoistočnu Evropu", Ćosić je kazao da iz grupe od šest zemalja BiH, Crna Gora i Srbija još nisu dosegle BDP iz 2008.

"U 2012. godini se očekuje vrlo skroman rast u BiH, od nekih 0,5 odsto godišnje, a to je manje od onoga što smo očekivali prošli put prilikom prezentacije našeg izveštaja u novembru 2011“, kazao je Ćosić agenciji Anadolija.

On je naveo da se rast BDP-a, do nivoa koji je u BiH bio u 2008, može očekivati tek u 2013. godini.

Ćosić je istakao da od zemalja u regiji dinamičniji rast se može očekivati u zemljama gde su investicije na visokom nivou, odnosno u Makedoniji, Kosovu i Albaniji.

 “Dok se u Evropskoj uniji očekuje privredni rast od 1,1 odsto u 2012. godini, BiH će imati znatno sporiji rast od oko 0,5 posto, što je, u stvari, na granici recesije”, kazao je Ćosić.

On je upozorio da treba imati u vidu da su investicije u BiH usporene, krediti su zadržali nivo rasta, industrijska proizvodnja je opala, izvoz je u konstantnom opadanju, a veliki je rizik u čitavoj regiji od krize u evrozoni, i stoga se ''može čak očekivati i nova recesija u BiH''.

 “Dugoročno gledano, zemlje jugoistočne Evrope, uključujući BiH, imaju odličnu priliku da iskoriste procese evropskih integracija i smanje jaz u prihodima po glavi stanovnika u odnosu na razvijene članice EU-a", rekao je Ćosić.

 On je dodao da dosadašnja praksa jasno pokazuje da zemlje koje se integrišu u EU lakše stiču mogućnost da povećaju rast BDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije