Analize

Deflacijaski niz prekinut u oktobru

Deflacijaski niz prekinut u oktobru
Deflacijaski niz prekinut u oktobru

SARAJEVO - Nakon 14 mjeseci deflacije na godišnjem nivou, BiH je u oktobru ove godine prvi put zabilježila inflaciju, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Naime, u BiH je u oktobru ove godine zabilježena inflacija na godišnjem nivou od 0,1 odsto, što je prvi mjesec u kojem je registrovan rast indeksa potrošačkih cijena od jula 2013. godine, piše Indikator.ba.

Deflacijski niz od 14 mjeseci prekinut je oktobarskim rastom cijena u odnosu na septembar od 0,4 odsto, čemu je najviše doprinio rast cijena u odjeljku stanovanja i režijskih izdataka za 5,6 odsto, a u okviru tog odjeljka rast cijena električne energije, gasa i drugih energenata od 7,4 odsto.

Takođe, poskupjeli su i alkoholna pića i duvan za 0,1 odsto, odjeća i obuća za 1,6 odsto, namještaj i kućanski uređaji i zdravstvo za 0,1 odsto, komunikacije za 0,7 odsto, obrazovanje za 0,2 odsto, te ostala dobra i usluge za 0,3 odsto. Na drugoj strani, pad cijena proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju zabilježen je u odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića za 0,9 odsto, prevoza za 0,1 odsto, te rekreacije i kulture za 0,3 odsto.

Posljednji put kada je u BiH zabilježena inflacija, u julu 2013. godine, iznosila je 0,8 odsto. U periodu deflacije koji je od tada uslijedio, najveći pad cijena zabilježen je u februaru i martu 2014. godine kada je deflacija na godišnjem nivou iznosila 1,6 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije