Analize

Đelić kandidat za predsjednika EBRD

Đelić kandidat za predsjednika EBRD
Đelić kandidat za predsjednika EBRD

LONDON - Predstojeći godišnji sastanak Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), 18. i 19. maja u Londonu, biće posvećen izboru predsjednika te finansijske istitucije tokom sljedeće četiri godine, a na njemu će se takođe glasati o novom fondu, vrijednom milijardu evra, za sjevernu Afriku.

Predstavnici 65 zemalja i multilateralnih akcionara EBRD će razgovarati i o uticaju problema u bankarskom sektoru i ekonomiji na region centralne i istočne Evrope u kojem posluje EBRD.

U trci za predsjednika te banke naći će se pet kandidata, među njima i Božidar Đelić, ministar u vladama Srbije poslije 5. oktobra 2000.

Dosadašnji predsjednik Tomas Mirov, koji okončava svoj četvorogodišnji mandat, za slijedeći period nema podršku vlasti u domovini Njemačkoj, a morće i da se nadmeće sa još četiri kandidata, pošto ministri finansija Evropske unije nisu uspjeli da se dogovore o jedinstvenom kandidatu.

Velika Britanija je prvi put kandidovala svog predstavnika, Sumu Čakrabartija, zaposlenog u javnom sektoru

Nepisano je, međutim, pravilo da funkcija predsjednika EBRD nikada ne može biti povjerena nekome iz Velike Britanije, s obzirom da se sjedište te banke nalazi u Lononu.

Izvori u evrozoni smatraju da francuski kandidat, vicepredsednik Evropske investicione banke Filip de Fontejn Viv Kurtaz opšte nema izgleda da pobjedi

Dalji kandidat, Đelić i Poljak Jan Bjelecki, su, kako primjećuje Rojters, iz zemalja koje su primaoci fondova EBRD, što se po Rojtersu doživaljava kao "sukob interesa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije