Analize

Đukanović: Reforme na Balkanu ključne za investicije

Đukanović: Reforme na Balkanu ključne za investicije
Đukanović: Reforme na Balkanu ključne za investicije

BUDVA - Balkan nikada u istoriji nije bio bolje i stabilnije mjesto za život i biznis, ali je pred regionom dug i mukotrpan put, jer se teško izvlači iz dvostruke recesije, a skretanje u treću bilo bi pogubno, ocijenio je crnogorski premijer Milo Đukanović.

Đukanović je juče , na otvaranju Regionalne konferencije Ekonomija Crne Gore 2014: "Ekonomija - osnov povezivanja regiona Zapadnog Balkana" u Budvi, rekao da će region postati konkurentniji i produktivniji i privlačnije mjesto za investitore, ako svaka država sprovede odlučnije i radikalnije strukturne reforme.

"Ne očekujemo da neko iz Evrope uradi ono što moramo mi. Region će postati konkurentniji i produktivniji, i privlačnije mjesto za investitore, ako naše države, svako u svojoj kući, sprovedu odlučnije i radikalnije strukturne reforme. Hrabrije se moramo suočiti sa slabostima i definisati djelotvornije socijalne i ekonomske politike. Ne može Brisel umjesto nas otklanjati prepreke biznisu. Sami moramo stvarati ambijent za nova porodična, mala i srednja preduzeća", istakao je Đukanović.

On je rekao da međunarodni indikatori upozoravaju, uprkos napretku poslednjih godina, da region Jugoistočne Evrope još nije mjesto o koje će se grabiti investitori.

"Pored promjene regulative, nužna je i promjena svijesti, odlučno i osmišljeno napuštanje prakse sporog i bojažljivog donošenja odluka. Nužna je nova kultura ponašanja administracije prema biznisu. Ne može biti napretka sve dok kod naših ljudi preovlađuje osjećaj da je najbolji poslodavac država", kazao je Đukanović, prenose crnogorski mediji.

Đukanović je, na konferenciji u kojoj učestvuje i ministara privrede Srbije Željko Sertić, rekao i da su, pored teškog izlaska iz recesije, nestabilnog ekonomskog rasta i opterećene socijalne situacije, poplave u Srbiji, BiH i delimično u Hrvatskoj, ostavile izuzetno negativne posljedice po ekonomiju u regionu.

"Region se mukotrpno izvlači iz dvostruke recesije. Ekonomski rast je nestabilan, iako je u prosjeku u 2013. iznosio 2,2 odsto. Socijalna i ukupna situacija je opterećena visokom nezaposlenošću koja se prosječno kreće iznad 20 odsto. Procjene su da će ekonomija u ovoj godini porasti 1,9 odsto, a u sljedećoj 2,6 odsto. Međutim, ne smijemo ispustiti iz vida činjenicu da je od početka ove godine ekonomija regiona suočena sa snažnim deflacionim pritiskom. Dodatno, velike poplave u Srbiji i Bosni i Hercegovini, djelimično i u Hrvatskoj, ostavile su izuzetno negativne posljedice po ekonomiju regiona. Bilo bi katastrofalno za socio-ekonomsku situaciju, i za stabilnost, da Zapadni Balkan skrene u treću recesiju", kazao je Đukanović.

Đukanović je rekao i da ne bi bilo dobro previdjeti sadašnji sociopolitički ambijent u kojem djeluju vlade zemalja u regionu.

 "Utisak je da euroentuzijazam s kraja prošlog i početka ovog vijeka jenjava. Posljedice evropske i globalne ekonomske krize zamagljuju horizont očekivanog kvalitetnijeg života priključivanjem evropskoj porodici. Dinamiku integracionih procesa kao da ipak određuje zamor od proširenja, bez obzira na suprotna zvanična uveravanja. Decidna poruka iz nove Evropske komisije da u narednih pet godina nema proširenja EU svakako nije stimulativna", naglasio je Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije