Analize

Doktori odlaze u zapadnu Evropu

Doktori odlaze u zapadnu Evropu
Doktori odlaze u zapadnu Evropu

BEČ - Više od 800 ljekara emigriralo je iz Hrvatske, dok je iz Srbije za godinu dana otišlo oko 500 doktora, a slično je i u BiH - navodi bečki "Standard".

U tekstu "Bijeg ljekara ugrožava zdravstvene sisteme  na Balkanu", list prenosi da je situacija u zemljama Balkana  ozbiljna i da hiljade doktora odlazi u zapadnu Evropu. 

Ljekari koji odlaze iz Hrvatske, u prosjeku, imaju 40 godina. Odlaze čak i vrhunski specijalisti, a svi zajedno govore da žele bolje plate, da žele da napreduju i ostvare karijere, kao i da rade na najsavremenijim aparatima...

U Srbiji je situacija slična, a isto je i u BiH. 

"Prijeti nam kolaps zdravstvenog sistema", tvrdi predsjednik sarajevske Ljekarske komore Harun Drljević. 

Samo u prošloj godini  oko 600 zdravstvenih radnika iz BiH otišlo je na rad u Njemačku -  pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje. 

"Standard" piše da u Bugarskoj  80 odsto studenata medicine planira da, nakon što dobije diplome,  emigrira  na zapad EU, pokazuje anketa iz prošle godine. 

Ljekari naše odlaze u NJemačku, Austriju i skandinavske zemlje, a za sada  je najgore prošla Rumunija,  koju je napustilo 2.500 ljekara, pa odavno ima značajan manjak zaposlenih u zdravstvenom sistemu.

"Standard" navodi da 20 hiljada ljekara u Hrvatskoj ima prosječnu platu od 5.200 kuna, odnosno nešto manje od 700 evra, a slabo su plaćeni i ljekari u  BiH, Srbiji, Bugarskoj i Rumuniji. 

Njemačke bolnice novopridošlim ljekarima kao početnu platu nude /neto/ 2.200 evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije