Analize

Doprinose nema 85 odsto radnika u RS

Doprinose nema 85 odsto radnika u RS
Doprinose nema 85 odsto radnika u RS

BANJALUKA - Zdravstvenim radnicima u pojednim ustanovama u Republici Srpskoj kasne i do tri plate, a doprinosi se ne uplaćuju za oko 85 odsto zaposlenih u ovoj oblasti, kazao je Miodrag Femić, potpredsjednik Unije sindikata zaposlenih u zdravstvu RS.

"Hiljade radnika rade na crno trenutno, jer se doprinosi, posebno posljednjih mjeseci, ne uplaćuju. Neke ustanove kasne nekoliko mjeseci, a ima onih koje već pet godina ne uplaćuju doprinose, zamislite taj podatak. Posebno je u posljednjih pet-šest mjeseci izražen taj trend porasta dugovanja za doprinose", naveo je Femić.

On je naveo da poseban problem radnicima predstavljaju loši uslovi u kojima moraju da rade i snalaze se na sve načine da pomognu pacijentima.

"Mi imamo nosila iz ratnog perioda koja se sada koriste i u kojima naši radnici moraju da nose pacijenta koji je u komi, na primjer. To je strašno", kazao je Femić.

On je naveo i da je dosta stara većina opreme pa, na primjer, hirurški stolovi i lampe imaju i po 30 godina, a još ih koriste.

"Pacijenti moraju znati da ih više bukvalno nema ko liječiti jer nema ljekara, a i ovi koji još rade nemaju nikakve uslove. Raspodjela novca ustanovama se ne radi ni po kakav planu", kazao je Femić.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, kazala je da je zbog kompletno teške situacije u zdravstvu Savez za danas zakazao sastanak sa resornim ministrom Draganom Bogdanićem.

"Stvari u zdravstvu idu u lošem smjeru i već su izmakle kontroli. Radnici su u veoma teškom položaju. Svi smo upoznati sa situacijom u Istočnom Sarajevu, gdje radnici nisu primili i po tri plate, da ne spominjemo lošu opremu i uslove u kojima radnici rade", kazala je Mišićeva.

Ona je navela da će zbog svega toga na sastanku u ponedjeljak Sindikat tražiti izmjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije