Analize

Doprinosi "pogurali" javne prihode

Doprinosi "pogurali" javne prihode
Doprinosi "pogurali" javne prihode

BANJALUKA - Poreska uprava RS je u prošloj godini naplatila 2,135 milijardi maraka javnih prihoda, što je za 78,7 miliona KM, odnosno četiri odsto više nego ukupni naplaćeni prihodi u 2013. godini, saopšteno je iz Poreske uprave RS.

Međutim, u ukupnoj naplati javnih prihoda zabilježena je manja naplata direktnih poreza od osam odsto, dok su doprinosi naplaćeni u rekordnom iznosu i veći su za šest odsto u odnosu na naplatu iz 2013. godine.

Kako navode iz Poreske uprave RS, direktni porezi naplaćeni su u iznosu od 396,5 miliona KM, što je za osam odsto manje nego 2013. godine. Po osnovu poreza na dohodak naplaćeno je 228 miliona KM, odnosno 13 odsto manje. Kao razlog manje naplate ovog najznačajnijeg direktnog poreza navodi se izmjena u Zakonu o porezu na dohodak, tj. uvođenje neoporezivog dijela dohotka od 200 KM.

Dalje se navodi da je po osnovu poreza na dobit naplaćeno ukupno 131,7 miliona KM, što je za dva odsto manje u odnosu na ostvareni iznos u 2013. godini. Kao razlog za smanjenje naplate, iz Poreske uprave RS navode posljedice prošlogodišnjih poplava u RS, kada je veliki broj preduzeća prestao s radom. Naplaćeni porez na nepokretnosti u prošloj godini manji je za šest odsto nego u 2013. godini, odnosno naplaćeno je 22,8 miliona KM.

"Razlog za manju naplatu ovog poreza je otpis obaveze plaćanja vlasnicima poplavljenih nepokretnosti na osnovu odluka skupština opština i gradova u RS", kazali su u Poreskoj upravi RS. Prema ovom izvještaju, u kategoriji direktnih poreza jedino je porez na upotrebu, držanje i nošenje dobara zabilježio rast, i to od 22 odsto u odnosu na naplatu u 2013. godini, pa je tako naplaćen u iznosu 14,1 milion KM.

Sa druge strane, u prošloj godini doprinosi su naplaćeni u rekordnom iznosu od 1,389 milijardi KM, što je za šest odsto više nego u 2013. godini. Od tog iznosa, za Fond PIO je naplaćeno 738,6 miliona KM, odnosno tri odsto više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 512,2 miliona KM, odnosno dva odsto više nego pretprošle godine. Dalje se navodi da je za Fond dječje zaštite naplaćeno 54,5 miliona KM, što je za dva odsto više, dok je za Zavod za zapošljavanje naplaćeno 37 miliona KM, takođe za dva odsto više nego u 2013. godini.

"Za Fond za zapošljavanje lica s invaliditetom naplaćeno je 4,3 miliona KM, odnosno 11 odsto više nego u 2013. godini, dok je za Fond za solidarnost ukupno naplaćeno 42,6 miliona KM doprinosa", naveli su iz Poreske uprave RS (PU RS).

Po osnovu ostalih javnih prihoda ukupno je naplaćeno 345 miliona KM, što je za 11 odsto više nego u 2013. godini. Od tog iznosa, naplata po osnovu ostalih prihoda veća je za 112 odsto, odnosno naplaćen je 81 milion KM. "Naplata po osnovu koncesionih naknada manja je za 20 odsto u odnosu na 2013. godinu, što je rezultat izmjene zakonskih propisa zbog smanjenja privredne aktivnosti u poplavljenim područjima, gdje se vršila eksploatacija prirodnih resursa", kažu u PU RS.

Prema podacima kojima raspolaže PU RS, u prošloj godini na teritoriji RS registrovana su nova 1.392 preduzeća i 3.174 preduzetnika, dok je istovremeno odjavljeno 467 preduzeća i 1.441 preduzetnik.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, rekao je da je izvještaj Poreske uprave RS korektan, kada se pogledaju ukupni javni prihodi.

"Ipak, evidentno je manje stanje uplate poreza, koje nije samo rezultat uvođenja neoporezivog dijela dohotka, nego i manjeg broja zaposlenih lica", kazao je Pavlović. On je istakao da evidentirane uplate, odnosno doprinosi za fondove, pokazuju da fondovi solidno rade i da je sada situacija takva da se ozbiljnije radi nego u prethodnim periodima.

"Sve u svemu, to su dobri rezultati, ali je to još nedovoljno. Ipak, trebalo bi imati u vidu i situaciju koju imamo u fondovima, odnosno u Fondu PIO i Fondu za zdravstveno osiguranje, gdje je drastično prisutan nedostatak sredstava, koji se nadoknađuje kreditnim zaduživanjima", naveo je Pavlović. Ipak, on je naglasio da je praktično PU RS pokazala pozitivne rezultate, ali da ne znamo koliki su bili njihovi troškovi poslovanja.

Veća naplata i u FBiH

Poreska uprava FBiH naplatila je prošle godine 3.795.241.319 KM javnih prihoda, što je za 5,24 odsto više nego 2013. godine.

Prošle godine naplaćeno je 1.027.707.844 KM direktnih poreza, što je za 7,36 odsto više nego u 2013. godini, saopšteno je iz Poreske uprave FBiH.

U prošloj godini naplaćeno je 2.767.533.475 KM doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, za zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti, što je za 4,48 odsto više u odnosu na 2013.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije