Analize

Državni berberi imaju astronomske plate

Državni berberi imaju  astronomske plate
Državni berberi imaju astronomske plate

Berberi koji decenijama oblikuju stil italijanskih političara imaju astronomsku platu od 136.000 evra godišnje, što je iznenadilo mnoge.

Zapravo, malo ko bi i saznao kolika primanja imaju da usljed smanjenja troškova nije im smanjena plata, pa će tako sada umjesto 136.000 imati "svega" 99.000 godišnje.

Uglavnom je riječ o onima sa minulim radom od najmanje 40 godina, kojih je zapravo i najviše u državnim službama.

Na udaru su se našli radnici koji rade u italijanskom parlamentu i senatu. Među onima kojima je smanjena plata, pored berbera, su i električari, te operateri na centralama, ali i sekretarice.

Ipak, mnogi su mišljenja da je i plata od 99.000 evra godišnje precijenjena u odnosu na posao koji obavljaju, uprkos činjenici da "rade o glavi" najvažnijim italijanskim zvaničnicima.

Objavljivanje visine njihovih primanja izazvalo je šok i nevjericu u italijanskoj javnosti. Među onima koji su reagovali je i Domeniko Lotorto, jedan od najpoznatijih italijanskih berbera, koji među svoje klijente ubraja i italijanskog predsjednika Đorđa Napolitana.

"To je svakako ogromna cifra za posao koji se  obavlja", kaže Domeniko Lotorto, te dodaje:

"Trebalo bi da budu vrednovani kao i svi ostali radnici koji rade taj posao, a da im plate bude zasnovana na tarifi koju je odredilo italijansko Udruženje berbera", kaže Lotorto, koji već decenijama ima privatni salon gdje dolaze neki od najpoznatijih Italijana.

Komentarišući plate koje su zasnovane na minulom radu, on dodaje da ne bi mogao da izračuna svoju platu s obzirom na to da je u salonu počeo da radi od svoje šeste godine, kao očev pomoćnik:

"Zaista ne znam koliku bih platu onda ja trebalo da imam jer ovaj hljeb zarađujem već pune 72 godine", kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije