Analize

Edukovati ljude koji rade na javnim nabavkama

Edukovati ljude koji rade na javnim nabavkama
Edukovati ljude koji rade na javnim nabavkama

BANJALUKA - Ljudi koji na terenu rade poslove javnih nabavki nemaju dovoljno stručnih znanja ni dobru podršku da bi u praksi na pravi način organizovali procese javnih nabavki.

Istakla je to Đinita Fočo, direktorica Agencije za javne nabavke BiH, govoreći na seminaru posvećenom problemima primjene Zakona o javnim nabavkama, održanom u petak u organizaciji Udruženja ekonomista RS - SWOT.

Ona je istakla da proces javnih nabavki nije samo ono što je definisano Zakonom o javnim nabavkama BiH, već da je to postupak koji traje cijelu godinu.

"Javne nabavke počinju procesom planiranja budžeta i finansijskih planova, istraživanja tržišta, tenderske dokumentacije, a tek nakon svih tih postupaka na red stiže predmet zakona", rekla je Fočo.

Fočo je ovom prilikom naglasila da bi se veliki broj problema u ovoj oblasti mogao izbjeći obavljanjem stručnih analiza predmeta javnih nabavki, te da se kod nekih specifičnih zahtjeva moraju angažovati eksperti i članovi stručnih komisija da bi se kroz postupak prošlo na jednostavan način.

Seminaru o problemima u oblasti javnih nabavki prisustvovao je veliki broj predstavnika poslovne zajednice i javnih institucija RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije