Analize

Evo kako da uštediti električnu energiju u svom domu

Evo kako da uštediti električnu energiju u svom domu
Evo kako da uštediti električnu energiju u svom domu

Sitne promjene u vašem domu i svakodnevnom ponašanju mogu osjetno popraviti kućni budžet.

Svjetski fond za prirodu (World Wide Fund for Nature) daje nekoliko jednostavnih savjeta za svaku prostoriju.

Ulaz u dom: Neka sijalice koje koristite budu štedljive. Iako je štedljiva sijalica skuplja od obične, njena korist je višestruka. Osim što traje četiri puta duže od obične, štedljiva troši četiri puta manje struje.

Kuhinja: Ovaj dio doma tradicionalno je veliki potrošač struje. Pri kupnji hladnjaka, pećnice ili perilice posuđa kupite model koji najviše štedi energiju. Iako je u startu nešto skuplji, na dugoročnom planu pokazaće se kao bolja investicija, jer će i računi za struju biti znatno manji.

Kuhanje takođe može biti ekonomično. Dovoljno je samo poklopiti posudu dok kuhate i na taj način štedite i do 30 posto električne energije.

Važno je i da ne držite vrata hladnjaka otvorena duže nego što je to neophodno jer na taj način brzo rasipate energiju, a ako nije neophodno, ne stavljajte štednjak i hladnjak jedan do drugog.

Na pranju suđa možete štediti ako perete ekonomično i perilicu koristite samo kada se napuni.

Dnevna soba: Neka televizor, muzički uređaj i kompjuter ne budu uključeni kada nikoga nema. Isključite ih kada ih ne koristite, jer troše između 10 i 60 posto struje koju koristite i kada su na "stand by" opciji.

Kupaonica: U kupaonici postoje veliki potrošači električne energije kao što su bojler i mašina za veš. Koristite ih u intervalima jeftinije struje. Mašinu za veš koristite ekonomično i uključujte je samo kada je puna. Koristite prašak za pranje koji odgovara pranju na niskim temperaturama i ekonomične programe. Potrošnju vode takođe možete smanjiti tuširanjem umjesto kupanjem u punoj kadi jer tako potrošite višestruko manje vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije