Analize

Evropski pucanj u sopstvenu nogu po želji Vašingtona

Evropski pucanj u sopstvenu nogu po želji Vašingtona
Evropski pucanj u sopstvenu nogu po želji Vašingtona

VAŠINGTON, BRISEL- Evropa, pod pritiskom SAD, ide protiv svojih ekonomskih interesa i stopira Južni tok - taj trend se zadnjih godina neumoljivo nastavlja: kriza u Libiji, Siriji, Iranu i sada spor sa Rusijom, navode analitički portali.

Bugarski premijer Plamen Orešarski naredio je prekid izgradnje ruskog Južnog toka nakon teškog razgovara sa američkim senatorima, a ne zbog argumentacije Brisela.

I Srbija je zatim objavila da, vjerovatno, prekida rad na Južnom toku. Beogradu je dobro došlo popuštanje Bugarske da bi i sam skinuo sa leđa pritisak iz Brisela i Vašingtona - navode analitičari.

Srbija uvozi 2,5 milijarde kubinih metara gasa  godišnje - većina toga stiže iz Rusije preko Mađarske i Ukrajine.

Južni tok je jedan od ekonomski i geostrateški najvažnijih projekata na teritoriju Evrope. Ti projektom Rusija zaobilazi Ukrajinu u dostavi gasa Evropi.

Nema sumnje da  bi tim potezom Rusija uveliko ojačala, a i evropska zavisnost od ruskog plina  bila bi još snažnija.

Takav scenario neprihvatljiv je za SAD. Urednik lista "Biznis nove Evrope"  Ben Aris tvrdi da se Amerika igra rigidno za svoje interese.

S druge strane, Evropljani su vrlo pragmatični, traže jeftine i čiste energetske resurse, a Rusija to može omogućiti. Ali, Južni  tok se ne uklapa u sadašnju politiku Vašingtona -  navodi on.

Jedan broj političara, ali i političkih analitičara, postavlja pitanje zašto Stari kontinent često vodi samodestruktivnu ekonomsku politiku u službi geopolitičkih interesa SAD? 

Npr. Sofija i Beograd teško mogu objasniti  narodu odustajanje od ekonomski važnih projekata zbog vanjskog političkog pritiska. Bugarska uvozi čak 90 odsto energenata iz Rusije.

Jedini preostali evropski "buntovnik" je mađarski premijer Viktor Orban koji tvrdi da Južni tok nema alternativu - navode analitički portali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije