Analize

Evrozoni prijeti nova recesija

Evrozoni prijeti nova recesija
Evrozoni prijeti nova recesija

VAŠINGTON - Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard upozorila je danas da bi evrozona mogla ponovo pasti u recesiju, ukoliko ne budu preduzeti koraci da se to spriječi.

"Ne kažemo da se zona evra kreće ka recesiji, ali kažemo da postoji ozbiljan rizik da se to dogodi ako ništa ne bude učinjeno", rekla je Lagard na godišnjoj konferenciji MMF-a i Svjetske banke u Vašingtonu, prenosi Frans pres.

Fond smatra da postoji šansa od 35 do 40 odsto da će evropska monetarna unija pasti u novu recesiju, što nije beznačajan procenat, navodi Lagard, dodajući da je recesiju moguće izbjeći ako zemlje koje bilježe budžetski suficit, kao i one sa deficitom, budu donosile prave odluke.

MMF je ranije ove nedjelje snizio prognozu privrednog rasta 18-člane evrozone na 0,8 odsto u 2014. i na 1,3 odsto u 2015. Međutim, uz rastuću pretnju od deflacije i pad industrijske prozivodnje, čak i u najvećoj evropskoj privredi - Njemačkoj, mogući su i lošiji privredni rezultati.

Direktorka MMF-a je napomenula da se samo "skroman dio" ekonomskog usporavanja evrozone može pripisati krizi u Ukrajini i sankcijama EU i SAD Moskvi.

Glavni ekonomista MMF-a Olivije Blanšar upozorio je da bi dugotrajna ekonomska slabost evrozone mogla da predstavlja veliki problem za svjetsku privredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije