Analize

FBiH zakočila izvoz BiH

FBiH zakočila izvoz BiH
FBiH zakočila izvoz BiH

BANJALUKA - Iako je BiH u prvih pola godine zabilježila blagi pad izvoza od 0,5 odsto, rezultati koje su na spoljnotrgovinskom planu u istom periodu zabilježili entiteti se značajno razlikuju.

Naime, RS je u ovom vremenu zabilježila rast izvoza od 5,5 odsto, dok je u FBiH on pao za 1,6 odsto.

Strukturalno posmatrano, na dobar bilans izvoza RS u najvećoj mjeri je uticao skok ino-plasmana proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribolova RS, čak 20,1 odsto, ali i izvoz proizvoda prerađivačke industrije, koji je rastao za 11,5 odsto.

Sa druge strane, na izvozni minus kojeg je zabilježila FBiH najveći uticaj je imao izvoz struje, od 44,2 odsto, uz istovremeni pad izvoza ruda i kamena od 42,4 odsto. Generalno, među bitnim izvoznim podsektorima u FBiH je pozitivan rezultat ostvarila samo prerađivačka oblast, koja je realizovala rast od 2,8 odsto. Inače u oba entiteta je zabilježen trend rasta uvoza, u RS od 9,2 odsto, a u FBiH od četiri odsto.

Duljko Hasić, ekonomski analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH, ocijenio je da su glavni uzrok loših rezultata proizvodnje, i izvoza iz FBiH, katastrofalne poplave.

"Elementarne nepogode su u svom ukupnom rezultatu smanjile i proizvodnju i izvoz. Mislim da će biti potrebne bar dvije godine da dođemo na nivo proizvodnje kakav je bio prije poplava", rekao je on.

Hasić je komentarišući veliko umanjenje izvoza struje u oba entiteta rekao da su očito na njega značajan uticaj imali remonti na elektroenergetskim postrojenjima, ali i dodao da su takvi padovi ipak iznenađujući s obzirom na to da su hidrološke prilike za proizvodnju bile odlične.

Najveći uticaj na dobar izvozni rezultat, koji je u RS zabilježila oblast koja se zajednički zove poljoprivreda, šumarstvo i ribolov, imao je izvoz drvnih sortimenata i namještaja, potvrđuju nam ovo u Udruženju šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS.

Lazo Šinik, sekretar ovog udruženja, rekao je da je za prvih pola godine oblast prerade drveta zabilježila rast od 7,8 odsto, dok je proizvodnja namještaja rasla za 10,1 odsto.

"Šumarstvo, drvoprerada i namještaj RS su u ovom periodu zabilježili izvozni plasman vrijedan 1,3 milijade KM. Od velikog značaja je i to da se u ukupnom plasmanu ovih proizvoda svake godine povećava udio onih koji imaju sve veću dodatnu vrijednost", istakao je Šinik.

On je rekao da su rezultati koje je ovaj sektor postigao očekivani i naveo da je od velikog značaja to što su uprkos užasnim nepogodama zadržali veoma dobar trend i proizvodnje i izvoza.

Inače, RS je u prvih šest mjeseci najviše izvozila u Italiju, Srbiju i Hrvatsku, dok je FBiH najveći izvozni plasman zabilježila s Njemačkom, Italijom i Hrvatskom.

Deficit

U BiH je pokrivenost uvoza izvozom u prvih šest mjeseci iznosila 54,9 odsto, dok je spoljnotrgovinski robni deficit bio oko 3,43 milijarde KM, navode iz Agencije za statistiku BiH.

U prvih šest mjeseci izvoz BiH u zemlje CEFTA je rastao za 0,6 odsto, dok je bio za 10,1 odsto veći u odnosu na isti period lani. Pokrivenost uvoza izvozom u tom periodu bila je 74,7 odsto. U prvih pola godine izvoz u zemlje EU bio je za 2,3 odsto manji nego u istom periodu lani, dok je uvoz bio za četiri odsto viši nego u istom periodu prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije