Analize

Februarska neto plata 834 KM

Februarska neto plata 834 KM
Februarska neto plata 834 KM

BANJALUKA - Prosječna februarska neto plata u Republici Srpskoj bila je 834 KM i realno je veća za 2,5 odsto od januarske, izjavila je danas direktor Zavoda za statistiku Srpske Radmila Čičković.

Ona je rekla novinarima da je do povećanja neto plate u februaru u odnosu na januar došlo zbog velikog broja subjekata koji u januaru nisu imali isplatu, a zapošljavaju značajan broj radnika i imaju visok prosjek plate.

Najviša februarska primanja u prosjeku od 1.272 KM imali zaposleni u sektoru finansijske i djelatnosti osiguranja, a najmanji neto iznos od 515 KM imali su u sektoru administrativne, pomoćne i uslužne djelatnosti

Najveći nominalni iznos rasta neto plate u februaru u odnosu na januar od 48,4 odsto bio je u oblasti inforamcija i komunikacija, dok je najveće smanjenje plate u nominalnom iznosu od 8,3 odsto bio u područiju obrazovanja.

Februarska bruto plata bila je 1.344 KM.

Čičković je navela da su cijene proizvoda i usluga u Srpskoj koji se koriste za ličnu potrošnju u februaru više za 0,2 odsto u januar, dok su na godišnjem nivou niže za 1,3 odsto.

U februaru u odnosu na januar za 0,7 odsto bile su više cijene hrane i bezalkoholnih pića, te zdravstvene njege, a za 1 odsto alkoholnih pića i duvana.

U posmatranom periodu za 0,7 odsto niže su bile cijene odjeće i obuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije