Analize

Franak će uskoro početi da pada, evro nastavlja da slabi

Franak će uskoro početi da pada, evro nastavlja da slabi
Franak će uskoro početi da pada, evro nastavlja da slabi

BEOGRAD - Kretanje kursa švajcarskog franka u bliskoj budućnosti zavisiće od monetarne politike Centralne banke Švajcarske, koja će najvjerovatnije ići u smjeru slabljenja nacionalne valute, kako bi se ostvario pozitivan trgovinski bilans sa svijetom, dok će evro nastaviti da slabi prema vodećim svjetskim valutama kako bi se podstakao izvoz EU, smatra Nikola Bulajić, senior ekspert u FX Lideru.

Današnja kretanja na tržištu valuta nisu bila dramatična poslije jučerašnjeg velikog skoka švajcarskog franka prema evru i mogu se podvesti pod nivo dnevnih oscilacija u normalnim uslovima, rekao je Bulajić za Tanjug.

On je podsjetio da je Centralna banka Švajcarske na jučerašnjem sastanku usvojila i novi model monetarnog upravljanja i dodatno snizila osnovnu kamatnu stopu sa minus 0,25 na minus 0,75 odsto, i dodao da se u narednim danima, vjerovatno, očekuju novi koraci švajcarskih monetarniuh vlasti.

Komentarišući kretanje evra prema švajcarskom franku, Bulajić je ocijenio da se najveći pad evra prema franku desio upravo zato što je švajcarska ekonomija najviše usmjerena na evrozonu i zato što je njena valuta vezana prvenstveno za evro, tako da je švajcarski franak mijenjao svoju vrijednost svakodnevno i prema drugim vodećim valutama u zavisnosti od kretanja kursa prema zajedničkoj valuti "evrolenda".

"Evro već nekoliko nedelja, pa čak i meseci, gubi na vrednosti prema dolaru, švajcarskom franku i drugim vodećim valutama kojima se trguje na svetskom finansijskom tržištu.Taj trend je nastavio i danas, i vrlo verovatno će nastaviti i dalje, budući da Evropska centralna banka (ECB) planira da nastavi sa programom relaksirane monetarne politike", objasnio je sagovornik Tanjuga.

ECB planira da predstavi program kupovine obveznica koji može biti dosta obiman, a uticao bi na to da zajednička evropska valuta malo izgubi na vrijednosti i da se na taj način izvoz perifernih evropskih zemalja pojača, što bi donekle povratilo njihovu ekonomsku snagu.

Što se tiče jučerašnje reakcije, švajcarski franak je ojačao prema većini valuta od 15 do 20 procenata i, recimo, bukvalno za sat vremena franak je ojačao prema jenu sa 114,1 na 137 jena za jedan franak. Nakon toga je uslijedila korekcija, naveo je Bulajić, napominjući da je većina ostalih valuta slično reagovala.

Kada je riječ o uticaju jačanja švajcarskog franka na kretanje akcija na svjetskim berzama, navodi da je većina berzi zabilježila pad vrijednosti, ne zbog panike, nego zato što su investitori dobili priliku za ulaganje u neki novi sigurniji instrument, što švajcarski franak godinama jeste.

Sama švajcarska berza juče je zabilježila negativni trend, odnosno indeks švajcarskih akcija je pao 5,22 odsto, a među tim akcijama su najviše "stradale" hartije od vrijednosti nekih investicionih banaka, čak i do 10 odsto, kao što su Kredi Suis ili UBS banka.

"Međutim kada uporedite gubitak vrednosti akcija od 10 odsto i aprecijaciju švajcarskog franka u kojima su izražene cene tih akcija od 20 odsto, videćete da u principu gubitak za investitore i nije bio preterano veliki. Čak su, zavisno naravno od odnosa procenata, možda zabeležili profite, odnosno benefit iz takve jedne akcije", ocijenio je Bulajić.

Glavna dešavanja su prošla što se tiče kretanja švajcarskog franka na tržištu valuta i valutnih parova koji su vezani za švajcarski franak, a buduća kretanja švajcarske valute zavisiće od monetarne politike koju bude vodila švajcarska centralna banka.

"Budući da ekonomijama koje su izvozno orjentisane, kao što su Švajcarska i Japan, ne odgovara jak devizni kurs, verujem da će i njihove akcije ići u smeru slabljenja nacionalne valute, kako bi se taj njihov pozitivan trgovinski bilans ostvario", mišljenja je Bulajić.

Ekspert bropkerske kuće FX Lider očekuje da će se u narednim danima svjetsko devizno tržište polako stabilizovati, a švajcarski franak će nastavi jačanje prema evru, budući da evro ima globalni trend slabljenja prema svim valutama.

FXLider je Forex platforma u Srbiji na kojoj može da se trguje valutnim derivatima, zlatom, sirovom naftom, indeksima... na svjetskim berzima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije