Analize

Francuska očekuje rekordnih 85 miliona stranih turista

 Francuska očekuje rekordnih 85 miliona stranih turista
Francuska očekuje rekordnih 85 miliona stranih turista

Turistička sezona u Francuskoj mogla bi da zabilježi novi rekord sa više od 85 miliona stranih turista, prema prvim procjenama Ministarstva za turizam.

„Nadam se da ćemo ove godine imati više od 85 miliona stranih turista, ali je vrlo važno da taj podatak prati i odgovarajući rast prihoda, što znači da imamo turiste koji se duže zadržavaju i posjećuju različite destinacije“, izjavio je francuski ministar za turizam, Loran Fabius, a prenosi švajcarski list 24 sata.

„U prvom tromjesečju, ukupne posjete turista, mjerene brojem noćenja, povećane su 2,0 odsto, dok su strani turisti generisali rast od 3,6 odsto, iako je teroristička akcija u januaru značajno oborila broj gostiju u pariskim hotelima“, rekao je Fabius.

Prema zvaničnoj statistici, u drugom kvartalu ove godine turistički rast je ubrzan, pa je broj turista na nivou cijelog polugodišta povećan 2,3 odsto u odnosu na isti period godinu ranije.

Za ovo ljeto, prema riječima Fabiusa, ankete u turističkom sektoru pokazuju odlične tendencije, uz najbolja očekivanja u regionu Provansa-Alpi-Azurna obala.

U Pariskom regionu u prvoj polovini godine ukupan broj turista porastao je 1,6 odsto, čemu su najviše doprinijeli francuski i kineski klijenti. Iz Južne Azije broj gostiju povećan je 23 odsto, iz Indije 26 odsto, a sa Bliskog Istoka 20 odsto.

Na povoljne trendove, kako je naglasio Fabius, pozitivno je uticala i činjenica da je od početka godine 80 odsto Francuza putovalo tokom svojih odmora, i to uglavnom na domaće destinacije, dok je ta stopa u istom periodu lani iznosila 75 odsto.

Prihodi od turizma u Francuskoj učestvuju sa 7,0 odsto u bruto društvenog proizvoda, a u tom sektoru zaposleno je blizu dva miliona ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije