Analize

Francuska prvi put izvezla više votke nego konjaka

Francuska prvi put izvezla više votke nego konjaka
Francuska prvi put izvezla više votke nego konjaka

PARIZ - Izvoz votke iz Francuske prvi put je u istoriji domaće proizvodnje alkohola premašio izvoz njenih konjaka, objavio je nedeljnik "Žurnal d dimanš".

U 2014. Francuska je na strana tržišta plasirala 161 milion litara votke i 154 miliona litara konjaka.

Na prvom mjestu po prodaji francuske votke u svijetu našla se kompanija "Grej gus" (Grey Goose), a na drugom "Sirok" (Ciroc).

Kako se navodi, sve aktivne kompanije u Francuskoj uspjele su tokom godine da znatno prošire svoje pozicije na tržištu Sjeverne Amerike, pri čemu je, zahvaljujući proizvodnji premijum kategorija, cijena jedne flaše votke viša od 40 evra.

Prema podacima "Žurnal d dimanša", komercijalni uspjesi proizvođača francuske votke potpuno su neočekivani za sektor prozvodnje konjaka.

Proizvođači poznatog pića izvezli su manje količine bez obzira na to što se prodaja konjaka nalazila na dovoljno visokom nivou, koji je proizvođačima obezbijedilo obrtni kapital od dvije milijarde evra.

Stručnjaci, pri tome, navode da se glavni proizvođači votke u Francuskoj nalaze upravo u regionu Konjak, među kojima i "Grej gus" i "Sirok".

Učesnici na tržištu ističu da su, iako se votka i konjak plasiraju na ista tržišta, njihovi potrošači različiti. Tako, votku konzumiraju uglavnom posjetioci prestižnih noćnih klubova i bogati ljudi, koji često putuju po svijetu. Upravo po njihovom izboru je podešen ukus francuske votke firme "Grej gus", koja se prozvodi od meke ozime pšenice.

Kompanija je uspjela da ostvari brzi uspjeh u SAD, pa je već druga isporuka u Sjevernu Ameriku iznosila 30.000 kutija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije