Analize

Francuzi među najvećim ekonomskim pesimistima

Francuzi među najvećim ekonomskim pesimistima
Francuzi među najvećim ekonomskim pesimistima

PARIZ - Najviše pesimizma u pogledu ekonomskih prilika u sopstvenoj zemlji u 2015. godini pokazali su građani Francuske, Belgije, Luksemburga i Japana, otkrila je anketa koju je sprovela holandska kompanija za ljudske resurse, Randstad.

Samo 31 odsto Francuza smatra da će 2015. biti godina ekonomske obnove, pa je Francuska ponovo među šampionima u pesimizmu, piše francuski list Figaro.

U istraživanju Randstada dalje se navodi da je u zemljama koje su se angažovale na reformama, posebno u Španiji i Portugaliji, situacija mnogo bolja, pa 87 odsto anketiranih Portugalaca i 76 odsto Španaca vjeruje da će tekuća godina donijeti ekonomski oporavak u njihovim zemljama.

Na globalnom nivou, 58 odsto ispitanika iz 34 zemlje, obuhvaćene istraživanjem, izjavilo je da će 2015. biti sinonim za ponovno pokretanje privrede, što je za 9,0 procentnih poena više odnosu na rezultat istog istraživanja za 2014. godinu.

Najveći optimisti rade u Brazilu i Indiji (93 odsto), ali i velika većina Kineza (90 odsto) takođe ima povjerenje prema budućnosti nacionalne ekonomije. 

U Evropi, najviše vjere kada je riječ o privrednim prilikama u tekućoj godini, pored Portugalije i Španije, izrazili su ispitanici iz Velike Britanije (64 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije