Analize

Francuzima nedostaje 460 evra za pristojan život

Francuzima nedostaje 460 evra za pristojan život
Francuzima nedostaje 460 evra za pristojan život

PARIZ - Broj građana Francuske koji imaju poteškoća da "sastave kraj s krajem" porastao je u odnosu na prošlu godinu za osam procentnih poena, i u prosjeku im nedostaje 464 evra, pokazala je anketa istraživačke kompanije CSA.

Fracuzi kojima je račun u banci "kratak" sve su brojniji, piše francuski list 20 minit. U istraživanju CSA navodi se da je nekih 47 odsto anketiranih barem jednom za godinu dana imalo problem da od mjesečnih prihoda podmiri sve neophodne troškove,  za razliku od njih 39 odsto godinu ranije. Svaki peti ispitanik naveo je da je u takvom problemu svakog mjeseca. 

U studiji se takođe ističe da je 63 odsto ispitanika potvrdilo da im je kupovna moć oslabila, 21 odsto građana zbog finansijskih problema ne oklijeva da štedi na hrani, a 17 odsto na energiji.

Zbog krize, Francuzi sve češće pribjegavaju i kupovini polovinih stvari preko interneta, pa je 68 odsto ispitanika navelo da upražnjava tu vrstu kupovine, a 21 odsto ispitanika neke kozmetičke proizvode ili sredstva za održavanje domova sami izrađuju kod kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije