Analize

Građane trese praznična groznica

Građane trese praznična groznica
Građane trese praznična groznica

BANJALUKA, SARAJEVO - Praznična groznica već danima uveliko trese bh. građane, o čemu svjedoče i scene koje viđamo u trgovinama, gdje kupci "grabe" sve pred sobom, a trgovci zadovoljno trljaju ruke.

Kupuje se širok spektar proizvoda, a prednjače hrana, slatkiši, igračke i posni artikli.

Kada je Banjalučanka Dana S. ušla u jednu od banjalučkih samoposluga kako bi kupila nekoliko sitnica, ni slutila nije da će se u objektu zadržati skoro pola sata.

"Pred kasom je bila tolika gužva da ja to vama opisati ne mogu. Korpe i kolica su puni proizvoda, kao da stiže vanredno stanje, pa se ljudi snabdijevaju hranom. Bukvalno sam čekala 20 minuta da dođem na red. Otkud ljudima pare, pojma nemam", naglašava ova Banjalučanka.

U banjalučkom "Tropicu", te u trgovinama "Moj market" bilježi se znatan porast prometa u odnosu na novembar, ali i u poređenju sa decembrom prošle godine.

"U trgovinama 'Moj market' se broj kupaca i promet  pred praznike znatno poveća, što je slučaj i ove godine. Novogodišnja praznična groznica se već dobro osjeća još od početka decembra", navode zaposleni u ovoj kompaniji.

Kako dodaju, u trgovinama "Moj market" najviše se kupuju meso i mesne prerađevine, alkoholna i bezalkoholna pića, slatkiši, igračke kao i namirnice za prazničnu trpezu.

"Takođe je zbog posta povećana potražnja posnih artikala, ribe, povrća i voća i posnih kolača", naglašavaju u tom poreduzeću.

U "Robot Shopping Centru" Banjaluka takođe svjedoče da ovih dana,  kao i ranijih godina pred "najluđu noć", Božić, te krsne slave, bilježe povećan broj kupaca.

"Kupuje se najviše hrana, ali i proizvodi sa ostalih odjela", pojašnjavaju u "Robotu".

Već od 1. decembra 2014. u "Bingovim" objektima je počela praznična groznica, svjedoče u toj kompaniji.

"To je kako zbog velikog izbora prazničnog nakita i paketića, tako i zbog kataloških akcija koje smo pripremili za kupce. Zbog posta je dodatno porasla prodaja ribe, smrznutog povrća i posnih artikala", navode u preduzeću "Bingo".

Povećan broj kupaca bilježi se već danima i u objektima preduzeća "Fis", potvrdili su nam u toj firmi.

"Pojačan je promet za 20 do 30 odsto. Hrana se najviše kupuje, ali  i slatkiši, te igračke", kažu u "Fisu".

Iz udruženja za zaštitu interesa potrošača pozivaju građane da troše sa oprezom, jer je, podvlače, malo onih koji sebi mogu priuštiti potpuno pustošenje novčanika.

"Građani se sada snalaze, posuđuju i troše zadnji novac da bi, kako dolikuje, obilježili praznike, te ispoštovali tradiciju. Međutim, treba paziti, sve staviti na papir i vidjeti šta nakon što prođu praznici. Mnogo je zaduženih i novo zaduženje im svakako ne treba", savjetuju zaštitnici prava potrošača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije