Analize

Greška Evropske komisije. Ne znaju koliki je PDV u BiH

Greška Evropske komisije. Ne znaju koliki je PDV u BiH
Greška Evropske komisije. Ne znaju koliki je PDV u BiH

BANJALUKA, BRISEL - Evropska komisija napravila je grešku u svom izvještaju o stanju ekonomija zemalja kandidata i potencijalnih kandidata objavivši da je porez na dodatnu vrijednost (PDV) u BiH u junu povećan sa 17 na 19 odsto.

S obzirom na to da je do ovog porasta PDV-a u junu došlo u Crnoj Gori, a ne u BiH, tražili smo u Evropskoj komisiji pojašnjenje kako je došlo do ove greške imajući u vidu da se radi o vrlo značajnom dokumentu.

Antonio Sančez u Odjeljenju za kandidate i potencijalne kandidate za članstvo Direktorata za ekonomiju Evropske komisije je priznao da je u pitanju greška i da je u toku izrada korigovane verzije.

"Vaša primjedba je proslijeđena analitičarima za BiH i u toku je korekcija izvještaja. Korigovana verzija biće objavljena na našem sajtu", istakao je Sančez.

U korigovanom izvještaju su navedeni ekonomski podaci koji pokazuju značajno poboljšanje ekonomske situacije u BiH. Tako, na primjer, ističu da je industrijska proizvodnja u aprilu porasla na 11,4 odsto, a u maju nešto manje, ali ipak solidnih 6,1 odsto. U Komisiji, takođe, ističu da je u BiH došlo do snažnog rasta izvoza od 10,8 odsto u periodu januar - maj, dijelom zbog znakova oporavka ekonomije, a dijelom zbog niske baze u 2012. godini usljed ekonomske krize koja je obilježila cijelu godinu.

Pozitivni ekonomski pokazatelji nisu popravili standard građana, stoji u izvještaju

"Ovi trendovi su doveli do smanjenja trgovinskog deficita od 14 odsto u poređenju s prošlom godinom", navodi se u izvještaju. To je, kako se ističe, doprinijelo i smanjenju deficita sa 9,5 odsto iz 2012. godine na 8,7 odsto u periodu do marta ove godine. Komisija je zabilježila i snažan rast stranih investicija u BiH, koji je započeo u zadnjem kvartalu 2012. godine, a nastavlja se i u prvom kvartalu 2013.

"U tom periodu direktne strane investicije su utrostručene u odnosu na isti period prošle godine. Direktne strane investicije su sa 4,2 odsto direktno uticale na porast bruto društvenog proizvoda", ističe se, uz upozorenje da su ovi pozitivni trendovi ipak manji u odnosu na period prije krize, kada je taj procenat iznosio 11,7 odsto 2007. godine i 5,8 odsto naredne godine.

Ovi pozitivni ekonomski pokazatelji se, kako upozoravaju, još nisu odrazili na popravljanje standarda građana. Plate i dalje stagniraju, a usljed inflacije realne zarade su od početka godine, kako upozoravaju, pale za 0,75 odsto. Zbog skupe administracije i velikih zaduženja, konsolidovani budžetski deficit je u BiH 2012. godine povećan na dva odsto u odnosu na 1,3 odsto prethodne godine.

"Zbog povećanja javne potrošnje od tri odsto, poništeni su pozitivni efekti povećanja prihoda u iznosu od 1,6 odsto", navodi se u izvještaju.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH nam je juče rečeno da će od Evropske komisije zatražiti zvanične podatke, kako bi se uvjerili u njihovu tačnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije