Analize

Holanđani (ne)će donijeti novi kvalitet

Holanđani (ne)će donijeti novi kvalitet
Holanđani (ne)će donijeti novi kvalitet

BANJALUKA - Ulazak holandske kompanije "Friesland Campina" na tržište RS i BiH kroz preuzimanje dubičkog "Mlijekoprodukta" i laktaške "Mljekare" trebalo bi da bude pozitivan za domaće farmere, smatra Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i farmera RS.

S obzirom na to da su većinski vlasnici kompanije "Friesland Campina" holandski farmeri, Usorac je izrazio očekivanje da će oni imati razumijevanje za probleme naših proizvođača.

"Mislim da je dolazak Holanđana dobra stvar i za naše proizvođače mlijeka i za prodate fabrike. Ipak, moramo biti svjesni da živimo u procesu globalizacije u kojoj se stvaraju sve veće korporacije u cilju zauzimanja što konkurentnije pozicije na svjetskom tržištu, a 'Campina', koja ima svoje farmere i vlastitu proizvodnju mlijeka, je jedna od jačih kompanija u ovoj djelatnosti u Evropi", kazao je Usorac.

Miloš Radojčić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka RS, kaže da s investicionim fondom "Salford", sadašnjim vlasnikom mljekara u Kozarskoj Dubici i Laktašima, imaju vrlo dobru saradnju po pitanju otkupne cijene i redovnosti plaćanja i da ne bi imali ništa protiv da se na tom nivou nastavi i s Holanđanima.

On ocjenjuje pozitivnim što je "Friesland Campini", za razliku od "Salforda", mljekarstvo isključiva djelatnost, ali izražava bojazan da bi vlasnička organizacija holandske mljekare upravo mogla biti "dvosjekli mač".

"S obzirom na to da su većinski vlasnici holandske kompanije farmeri, nisam siguran da li oni žele samo da od RS i BiH naprave tržište na kojem će plasirati svoje proizvode ili planiraju da ovdje unaprijede proizvodnju mlijeka", rekao je Radojčić.

"Frieland Campina" je prije tri mjeseca potpisala memorandum o akviziciji "Salfordovih" mljekara u Srbiji - beogradskog "Imleka" i subotičke "Mlekare", koje upravljaju i navedenim mljekarama u BiH, za šta je nedavno dobila zeleno svjetlo tamošnje komisije za zaštitu konkurencije.

Predsjednik Naučnog društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić kazao je za beogradske medije da bi bilo značajno ukoliko bi "Friesland Campina" omogućila udruživanje u zadruge krupnih proizvođača koji godišnje isporučuju više do 300.000 litara mlijeka.

"To bi srpskim proizvođačima mleka omogućilo da koriste sve benefite koje imaju proizvođači mleka u Holandiji i drugim zemljama na čijoj se proizvodnji bazira zadružni sistem pod nazivom 'Campina', osnovan krajem devedesetih", istakao je Ševarlić.

"Friesland Campina" će, preuzimanjem "Imleka" i subotičke "Mlekare", sadašnje poslove u regionu u Mađarskoj, Rumuniji i Grčkoj, proširiti i na Srbiju, BiH i Makedoniju, čime će opsluživati tržište od 76 miliona potrošača i, kako ističu, stvoriti čvrstu podlogu za dalji rast kompanije.

U Upravi holandske kompanije ranije su kazali da će navedeno preuzimanje doprinijeti njihovom portfoliju brendova i ojačati poziciju na području jugoistočne Evrope, kao jednoj od okosnica njihove strategije.

"Friesland Campina" proizvodi napitke na bazi mlijeka, hranu za bebe, sireve, maslace, pavlake i deserte, te je u 2010. godini ostvarila godišnji prihod od skoro devet milijardi evra kroz poslovanje u 25 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije