Analize

Hrana najjeftinija u posljednje četiri godine

Hrana najjeftinija u posljednje četiri godine
Hrana najjeftinija u posljednje četiri godine

RIM - Svjetske cijene hrane su u septembru pale na najniži nivo od avgusta 2010. godine, pošto su se cijene svih prehrambenih namirnica, izuzev mesa, suočile sa padom, saopštila je danas Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Indeks FAO, koji mjeri mjesečne promijene cijena za korpu proizvoda (žitarica, uljarica, mliječnih proizvoda, mesa i šećera), u septembru je pao na 191,5 poena, odnosno za 5,2 poena ili 2,6 odsto u odnosu na avgust, prenosi Rojters, i dodaje da su ovakvi podaci za 12,2 poena ili 6,0 odsto niži u odnosu na septembar prošle godine.

Riječ je o šestom uzastopnom mjesecu pada indeksa, što je prema ocijenama FAO, najduži period kontinuiranog slabljenja indeksa od kraja 90-ih godina prošlog veka.

"Ruski embargo na uvoz mliječnih proizvoda iz zemalja koje su uvele sankcije Moskvi zbog ukrajinske krize nastavlja da opterećuje cijene mliječnih prozvoda", navodi FAO.

Cijene mesa su u septembru blago porasle na 207,8 poena, što je za 0,3 poena više u odnosu na avgust.

FAO je, takođe, povisio prognozu globalne proizvodnje žitarica za 2014. na 2,523 milijarde tona, što je za 65 miliona tona više u odnosu na majsku prognozu.

        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije