Analize

Hrvatska neslavni rekorder u EU

Hrvatska neslavni rekorder u EU
Hrvatska neslavni rekorder u EU

ZAGREB - Hrvatska ima više od 312.000 nezaposlenih zbog čega spada među neslavne rekordere u EU.

Prema podacima s berze rada, posao nema 312.332 ljudi, dok istovremeno ima samo 6.071 slobodno radno mjesto. Rast broja nezaposlenih uzrokovao je završetak turističke sezone.

Podaci za oktobar, koje objavljuje statistika te zemlje, pokazuju da je na berzi rada bilo evidentirano 306.170 nezaposlenih ili 15.586 više nego u septembru, prenose hrvatski mediji.

Prema najnovijim podacima evrostatistke, u oktobru je Hrvatskoj za poslom tragalo  293.000 ljudi, a stopa nezaposlenosti iznosila je 16 odsto.

Veću stopu nezaposlenosti imale su Grčka i Španija, a najmanju Njemačka, i to 4,9 odsto, i Austrija - 5,1 odsto, prenose hrvatski mediji.

Procjene Evrostata pokazuju da je u oktobru za poslom tragalo više od 24,4 miliona ljudi, dok je stopa nezaposlenosti na nivou Unije iznosila 10 odsto. U poređenju sa septembrom, broj nezaposlenih u EU povećao se za oko 42.000.

Veliki problem i dalje je nezaposlenost mladih, s obzirom na to da je u oktobru za poslom tragalo gotovo 5 miliona mlađih od 25 godina.

Nezaposlenost mlade populacije i dalje je najveći problem u Španiji, Grčkoj, Italiji i Hrvatskoj, u kojoj je stopa nezaposlenosti mladih u trećem ovogodišnjem tromjesečju, prema podacima evrostatistike, iznosila 41,5 odsto.

Najmanju stopu nezaposlenosti mladih u oktobru su imale Njemačka - 7,7 odsto, Holandija 9,7 odsto i Austrija 10 odsto.

Njemačka Savezna kancelarija za statistiku objavila je najnovije podatke prema kojima ta zemlja danas ima rekordan broj zaposlenih - 43 miliona ljudi, odnosno 381.000 više nego prošle godine.

Od ukupnog broja zaposlenih, čak 7,8 miliona ih prima manje od 450 evra mjesečno, a tako su plaćeni jer rade manje od 20 sati sedmično.

Prema posljednjim podacima, njemački poslodavci traže 517.000 novih radnika, većinom u metalskoj industriji, trgovini, prevozu i zdravstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije