Analize

Iduće godine počinju prva istraživanja nafte u BiH

Iduće godine počinju prva istraživanja nafte u BiH
Iduće godine počinju prva istraživanja nafte u BiH

SARAJEVO - U parlamentarnu proceduru prvi put je upućeno zakonsko rješenje koje uređuje oblast istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Federaciji BiH.

Uz to, Vlada FBiH je već ranije potpisala Memorandum o razumijevanju s holandskom kompanijom "Shell", svjetskim gigantom u ovoj oblasti.

Ukoliko u Federalnom parlamentu navedeni zakon bude usvojen, iz Vlade FBiH najavljuju da se već prve bušotine mogu očekivati u narednoj, a eksploatacija početkom 2015. godine.

Iz Ministarstva energije, industrije i rudarstva FBiH naveli su da se zakonom o istraživanju i eksploataciji nafte i plina FBiH, koji je na Federalnoj vladi utvrđen u formi nacrta, konačno otklanja zastoj u otkrivanju i utvrđivanju postojanja komercijalnih ležišta ugljikovodika, kao i mogućnost uvođenja stranih investitora zainteresovanih za istraživanje i eksploataciju na ovim prostorima.

Takođe, ovim zakonom se utvrđuju rezerve energenata, zatim kvalitet nafte za potrebe FBiH u vidu poticaja privrednog i društvenog razvoja, štite ležišta nafte i plina kao prirodnog bogatstva, te se omogućava gospodaranje i sprečavanje rasipanja nafte i plina.

Direktor Geološkog zavoda u Sarajevu Hazim Hrvatović kazao je za "Avaz" da su svi dosadašnji rezultati i istraživanja dokazali da nafte i plina ima u nalazištima širom FBiH, a pogotovo na području Hercegovine i sjeverne Bosne.

Hrvatović: Do sada bilo sve podijeljeno

On ističe da je osnovni problem do sada u tome što je ova oblast bila podijeljena tako što su kantoni bili nadležni za davanje koncesija, a federalni nivo za davanje saglasnosti za eksploatacije. Sada je definirano da sve nadležnosti budu na nivou FBiH.

- Sve će zavisiti od usvajanja ovog zakona u Parlamentu koji praktično otvara vrata istraživanju i eksploataciji nafte u FBiH - kazao je Hrvatović.

Istorijski podaci

Iz Vlade FBiH su naveli da su podaci prikupljeni od 1970. do 1990. godine ustupljeni "Shellu", te da će stručnjaci ove vodeće naftne kompanije uraditi digitalni format, koji će biti osnova za objavu tendera za istraživanje nafte i plina. Prema najavama, tako bi se sredinom naredne godine moglo sa 90-postotnom tačnošću znati gdje se nalaze određene količine nafte i plina.

Prema ranijim naučnim istraživanjima, značajne količine nafte pronađene su na lokalitetima kod Drežnice, sjeverno od Mostara, zatim na području Dinarida i Posavine, odnosno od Šamca do Semberije.

U okviru naftnih istraživanja u periodu između dva svjetska rata nafta je nađena na nekoliko bušotina u Požarnici i Siminom Hanu kod Tuzle. Istorijski podaci govore o tome da je eksploatirano na stotine tona ovog energenta.

Tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća firma INA-Naftaplin iz Zagreba vršila je istraživanja na područjima sjeveroistočne Bosne te centralnih i vanjskih Dinarida. Nakon toga istraživanja nafte i plina na području BiH proveo je sarajevski "Energoinvest".

Pred rat u BiH bio je formiran projekt "Sjeverna Bosna", finansiran od kredita Svjetske banke u iznosu od 2,5 miliona dolara, dok je projekt "Dinaridi"  finansirala američka kompanija AMOCO.

Na osnovu prijeratnih istraživanja procijenjeno je da južno od Bosanskog Šamca rezerve nafte iznose 64,5 miliona barela, odnosno oko 9,2 miliona tona, a jugozapadno od Orašja čak i do 108,4 miliona barela, odnosno 15,5 miliona tona ovog energenta.

Podaci govore o 15 istražnih bušotina koje su pokazale da na prostoru sjeveroistočne BiH, na dubini od 3.000 do 5.000 metara, postoje rezerve od 50 miliona tona nafte!

Ulazak 'Shella' znači ulazak krupnog kapitala

- "Shell", kao možda najvažnija naftna kompanija, već je zvanično iskazala interes da istražuje određena područja Tuzlanskog kantona, sjeveroistočne Bosne, zatim područje Orašja i Posavine - kaže Abdulah Bašić, profesor ekologije, energetike i prirodnih resursa na Tuzlanskom univerzitetu.

Prema njegovom mišljenju ulazak "Shella" u BiH znači ulazak krupnog kapitala, koji će doprinijeti ekonomskoj sigurnosti BiH. Profesor Bašić tvrdi da to automatski znači interes svjetskih sila za BiH i njen potencijal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije