Analize

Imigranti (ni)su spas za Evropu

Imigranti (ni)su spas za Evropu
Imigranti (ni)su spas za Evropu

BRISEL - Evropa stari i potrebni su joj imigranti, ali ih Evropljani ne žele - sadašnji trendovi govore da će doći do demografskog pada u Njemačkoj, Španiji i Poljskoj, što će umanjiti potencijal njihove privrede.

Njemačka će sa 82 miliona stanovnika "pasti" na 74,7 do 2050. godine. Neke računice su još gore i po njima bi Njemačka 2060. mogla "pasti" na samo 65 miliona stanovnika.

Doći će do ozbiljnih problema na tržištu rada i u drugim  najsnažnijim evropskim ekonomijama poput Austrije, Holandije i Finske.

S druge strane, Velika Britanija, Francuska, Irska i donekle Italija mogu očekivati "zdrav rast" stanovništva.

Britanija će do 2050. preteći Njemačku kao najmnogoljudnija evropska nacija sa 77,2 miliona stanovnika, dok će Francuska dostići Njemačku sa 74,3 miliona, navodi Evrostat.

Stari kontinent  možda bi mogao da ublaži  uticaj starenja radne snage do 2020. ako bi bilo zaposleno više žena i starijih ljudi, podsticana mobilnost i bolje korišteni migranti, smatraju ekonomski stručnjaci EU.

U srednjem ili dužem roku, EU  će morati da privuče značajan broj kvalifikovanih radnika iz trećih zemalja i prevlada sve veći otpor javnosti koji se ogleda u jačanju anti-imigrantskih stranaka.

"Ako zatvorite vrata imigraciji, platićete ekonomsku cijenu", upozorava Žan-Kristof Dimon,  stručnjak za migracije.

Ipak, mnoge evropske zemlje, koje se još oporavljaju od ekonomske krize, "naginju" na suprotnu stranu od demografske realnosti zbog antiimigrantske političke retorike.

Marin Le Pen u Francuskoj, Najdžel Ferejdž u Velikoj Britaniji i Gert Vilders u Holandiji privlače glasače iz radničke klase agitovanjem  protiv slobode kretanja radnika u Uniji - navode agencije.

Oni optužuju EU da otvara put migrantima koji uzimaju radna mjesta domaćem stanovništvu, da obaraju plate i životni standard i povećavaju stope kriminala.

Omjer starijih od 65 godina i radno sposobnog stanovništva dramatično će  porasti, a broj mlađih od 15 godina biće smanjen za gotovo 15 odsto do 2060.  godine, prignozira Evrostat.

Većina evropskih zemalja podigla je doba za penziju na 65 ili više godina i traži duže plaćanje osiguranja za punu penziju,  a ti uslovi mogli bi biti i pooštreni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije