Analize

Istraživanje Nezavisnih novina (IV): Izmjene zakona zbunile službenika i otegle proces

Istraživanje Nezavisnih novina (IV): Izmjene zakona zbunile službenika i otegle proces
Istraživanje Nezavisnih novina (IV): Izmjene zakona zbunile službenika i otegle proces

Sedmi dan nakon što sam u Okružnom privrednom sudu Banjaluka predao potrebnu dokumentaciju i platio takse za registraciju firme "Projekat NN" d.o.o, dolazim u tu instituciju da provjerim da li su ispoštovali utvrđeni rok, kako bih krenuo u dalje procedure neophodne za početak rada društva.

Službenica na šalteru sudskog registra, na moj upit da li je registracija firme završena, provjerava evidenciju i ime firme, te me informiše da je sudija koja je zadužena za moj predmet na bolovanju i da je neće biti tri sedmice.

Na moje pitanje da li će zbog toga neki drugi sudija preuzeti predmet, službenica kaže da to jeste uglavnom slučaj i zove na telefon drugog sudiju da provjeri u kojoj je fazi registracija firme "Projekat NN".

Nakon obavljenog razgovora obavještava me da je Sud na moju adresu u međuvremenu poslao zaključak s potrebnim ispravkama po kojima treba da postupim, dodajući da je riječ o pogrešno dostavljenom aktu koji se tiče odluke o osnivanju firme.

U registru Okružnog privrednog suda Banjaluka zaprimili neurednu dokumentaciju za registraciju firme pa uputili nalog za ispravku i dopunu prijave

Službenici ukazujem da nikakav zaključak još nisam dobio i tražim objašnjenje kako je uopšte moguće da je zaprimila prijavu za registraciju ako je bila nepotpuna ili neispravna, s obzirom na to da je sve prije zavođenja detaljno pregledala. Odgovara da je lično smatrala da je dovoljna notarska potvrda odluke o osnivanju firme, ali da je predmetni sudija, ipak, odlučio da umjesto toga treba dostaviti notarski obrađen osnivački akt. Ukazujući da je sudijina riječ posljednja u odlučivanju, upućuje me da sačekam da mi dopis stigne poštom i nakon toga postupim po navedenom zaključku.

Kako dopis nisam dobio ni sedmi dan od kada sam obaviješten da je poslat, ponovo odlazim u Okružni privredni sud i pitam istu službenicu da li od sudije mogu direktno preuzeti zaključak. Upućuje me na kolegu do nje, koji me informiše da se zaključak vratio u Sud i šalje me kod sudije na prvi sprat da vidim šta je razlog i mogu li ga preuzeti.

Sudija u kancelariji broj 10 mi, predajući dopis, kaže da se pismo vratilo u Sud, jer me, pretpostavlja, poštar nije našao na naznačenoj adresi preduzeća. Kod nje potpisujem priznanicu da sam preuzeo zaključak, u kome mi nalažu da radi upisa u sudski registar u roku od 15 dana ispravim i dopunim prijavu, odnosno Sudu dostavim:

  1. notarski obrađen osnivački akt,
  2. dokaz o uplati sudske takse u iznosu od 800 KM,
  3. dokaz o uplati troškova oglasa od 40 KM.

U dopisu me upozoravaju da će Sud, ukoliko ne postupim na način i u navedenom roku, odbiti moju prijavu za registraciju firme, uz pravne pouku da protiv tog zaključka nije dozvoljena žalba.

Sud umjesto notarske potvrde osnivanja firme zatražio notarski obrađen osnivački akt

Sudiju sam, takođe, upitao kako se moglo desiti da službenica pregleda i zaprimi neurednu dokumentaciju, na šta dobijam odgovor da im zabunu stvaraju izmjene Zakona o privrednim društvima. Objašnjava mi da je za sve odluke privrednog društva zaista samo dovoljna notarska potvrda, kako je službenica i mislila, ali da se izuzetak pravi kod odluke o osnivanju društva gdje se, umjesto potvrde, zahtijeva dostava notarski obrađenog osnivačkog akta. Još veće čuđenje su mi izazvali zaključci da dokažem uplatu dvije takse, s obzirom na to da sam to davno uradio. Kada sam sudiji pokazao primjerak traženih uplatnica, rekla mi je da su možda negdje "zaturene" u sudskom registru i da će ih službenica sigurno pronaći.

(sutra: Registracija firme "Projekat NN" d.o.o.)

Maglovita taksa za oglas u  "Službenom glasniku RS"

Zanimljivo je da mi je službenica na registru Okružnog privrednog suda Banjaluka pri predaji dokumentacije za registraciju firme rekla da uplatim taksu za objavu oglasa u "Službenom glasniku RS" od 50 KM, što sam i uradio, dok mi Sud u kasnije poslatom dopisu pominje iznos iste takse od 40 KM.

Tek na upit zbog čega postoji ta razlika, saznajem da visina troškova oglasa zavisi od broja riječi koje će biti objavljene. S obzirom na to da u Sudu ne postoji javno istaknut cjenovnik za plaćanje oglasa (prihod "Službenog glasnika RS"), to u praksi znači da visina troška privrednika zavisi od procjene službenika Suda, jer se u slučaju uplate većeg iznosa, kako smo se osvjedočili, ne vraća razlika.

Projekat

"Nezavisne novine" su proteklih sedam mjeseci sprovele projekat "Istraživanje administrativnih barijera za registraciju i početak rada privrednog društva u RS - kako do preduzeća za 48 časova".

Realizacija projekta sa ciljem provjere efikasnosti javne administracije odvijala se kroz anonimni proces otvaranja firme pod nazivom "Projekat NN" d.o.o. sa sjedištem u Banjaluci, čiji je osnivač novinar "Nezavisnih".

U pripremi za projekat odlučili smo da će eksperimentalna firma biti osnovana u organizaciono najzastupljenijoj formi društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) s osnovnom djelatnošću usluga savjetovanja u poslovanju, koja ne zahtijeva bilo kakve posebne procedure.

Čitaoce ćemo u nastavcima detaljno upoznati sa svim koracima koje je prošao novinar osnivač firme, ukazati na nepotrebne administrativne barijere i iznijeti prijedloge stručne javnosti za skraćenje procedura koje uveliko kreiraju poslovni ambijent u zemlji.

Vezane vijesti:

Istraživanje Nezavisnih novina (III): Banka zbog službenika ostala bez klijenta

Istraživanje Nezavisnih novina (II): Zauzetost notara odlaže dalje procedure

Istraživanje Nezavisnih novina (I): Skoro dva mjeseca za osnivanje firme

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije