Analize

Istraživanje Nezavisnih novina (V) : Smanjili papirologiju, povećali troškove

Istraživanje Nezavisnih novina (V) : Smanjili papirologiju, povećali troškove
Istraživanje Nezavisnih novina (V) : Smanjili papirologiju, povećali troškove

Nakon što sam od sudije Okružnog privrednog suda u Banjaluci preuzeo zaključak kojim mi se nalaže da radi upisa firme "Projekat NN" d.o.o. u sudski registar u roku od 15 dana dopunim podnesenu prijavu sa notarski obrađenim osnivačkim aktom, zovem kancelariju notara i prenosim im zahtjev Suda.

Odmah kažu da im je jasno o čemu je riječ i za idući dan mi zakazuju sastanak ističući da će do tada pripremiti tražene dokumente. Tako je i bilo. Notar mi uručuje tri primjerka obrađene odluke o osnivanju firme, obrazlažući da je do greške došlo, jer u vrijeme kada mi je sačinjavao dokumentaciju nije bilo striktno utvrđene jedinstvene prakse ovjeravanja odluke o osnivanju privrednog društva. Tvrdi da su notari tek na zadnjem seminaru održanom u Tesliću (prva polovina novembra prošle godine) utvrdili praksu da se za potrebe registracije firme, umjesto notarske potvrde, sačinjava notarski obrađen osnivački akt, kako mi je i traženo zaključkom Okružnog privrednog suda.

Notarski obrađen osnivački akt košta 300 KM bez PDV-a, što je za 25 KM skuplje od "povučene" potvrde o osnivanju i zapisnika sa osnivačke skupštine

Tom prilikom mi ukazuje da notarski obrađeni osnivački akt za d.o.o. po tarifi košta 300 KM bez PDV-a, što je za 25 KM skuplje od prethodno izdatih dokumenata - potvrde o osnivanju firme (175 KM bez PDV-a) i zapisnika sa osnivačke skupštine društva (100 KM bez PDV-a). Dakle, sada se dobija jedan dokument manje, ali uz veći trošak! Na moje čuđenje i istovremeno pitanje notaru kako je moguće da se povećavaju troškovi osnivača firmi, ako se stalno u javnosti govori o potrebi smanjenje cijena, notar krivicu prebacuje na izvršnu republičku vlast navodeći da je to posljedica toga što "resorno ministarstvo ide u 'giljotinu propisa' ne konsultujući Notarsku komoru RS". Više puta rezignirano ponavlja da mu nije jasno ponašanje zvaničnika koji rade na izmjenama zakonske regulative, a, kako tvrdi, ne nalaze za shodno da o tome razgovaraju i sa notarima koji učestvuju u tom procesu.

Na pitanje da li treba da mu dodatno platim s obzirom na to da je cijena obrađenog osnivačkog akta veća za 25 KM (bez PDV-a) od ranije izdate potvrde, notar kaže da ne treba jer nije greška do mene i izvinjava se što se proces odužio.

Isti dan sam, postupajući po zaključku Okružnog privrednog suda, jedan primjerak notarskog otpravka predao na šalter sudskog registra čiji me službenik informiše da su pronašli moje "zagubljene" uplatnice taksi za osnivanje firme i objavu oglasa u "Službenom glasniku RS". Objašnjava da se to desilo zato što sam im uplatnice uručio dan nakon predaje zahtjeva za registraciju firme, tako da je do predmetnog sudije otpremljena dokumentacija za registraciju bez priloženih uplatnica. Upućuje me da se za četiri dana vratim u Sud izražavajući očekivanje da će registracija firme do tada biti gotova.

Notar krivicu prebacio na resorno ministarstvo

Nakon četiri dana dolazim na šalter sudskog registra gdje me službenica, nakon provjere, obavještava da je predmet završen kod sudije, ali da im još nije dostavljen, pozivajući me da po rješenje navratim idući dan, što se i obistinilo. Na šalteru predajem na uvid ličnu kartu, dobijam rješenje o registraciji sa četiri kopije i dvije dostavnice interne pošte (sve me koštalo 50 KM).

Rješenje o registraciji firme "Projekat NN" d.o.o. Banjaluka sam, dakle, dobio 21. dan nakon podnošenja zahtjeva za registraciju, odnosno 20. dan od uplate potrebnih taksi.

Na molbu da me uputi u dalju proceduru za početak rada firme, službenica mi ljubazno objašnjava da prvo odem izraditi pečat, nakon toga Republičkom zavodu za statistiku podnesem zahtjev za razvrstavanje djelatnosti, te u Poreskoj upravi RS predam zahtjev za poresku registraciju i dobijanje jedinstvenog identifikacionog broja (JIB).

Projekat

"Nezavisne novine" su proteklih sedam mjeseci sprovele projekat "Istraživanje administrativnih barijera za registraciju i početak rada privrednog društva u RS - kako do preduzeća za 48 časova".

Realizacija projekta sa ciljem provjere efikasnosti javne administracije odvijala se kroz anonimni proces otvaranja firme pod nazivom "Projekat NN" d.o.o. sa sjedištem u Banjaluci, čiji je osnivač novinar "Nezavisnih".

U pripremi za projekat odlučili smo da će eksperimentalna firma biti osnovana u organizaciono najzastupljenijoj formi društva sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.) sa osnovnom djelatnošću usluga savjetovanja u poslovanju, koja ne zahtijeva bilo kakve posebne procedure.

Čitaoce ćemo u nastavcima detaljno upoznati sa svim koracima koje je prošao novinar osnivač firme, ukazati na nepotrebne administrativne barijere i iznijeti prijedloge stručne javnosti za skraćenje procedura koje uveliko kreiraju poslovni ambijent u zemlji.

Koraci za osnivanje d.o.o.

1. Odluka o osnivanju privrednog društva (notar)                      

2. Uvjerenje o nepostojanju dugova                                           

u registru novčanih kazni (Osnovni sud)

3. Otvaranje privremenog računa za osnivanje firme (banka)       

4. Registracija privrednog društva (Okružni privredni sud)

5. Izrada pečata (ovlaštena firma)

6. Razvrstavanje djelatnosti privrednog društva (Republički zavod za statistiku)

7. Potvrda o registraciji i JIB-u (Poreska uprava RS)

8. Otvaranje "stalnog" računa firme (banka)

9. Rješenje za obavljanje djelatnosti (Administrativna služba grada)

Vezane vijesti:

Istraživanje Nezavisnih novina (IV): Izmjene zakona zbunile službenika i otegle proces

Istraživanje Nezavisnih novina (III): Banka zbog službenika ostala bez klijenta

Istraživanje Nezavisnih novina (II): Zauzetost notara odlaže dalje procedure

Istraživanje Nezavisnih novina (I): Skoro dva mjeseca za osnivanje firme

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije