Analize

Izvoz gasa iz škriljaca iz SAD smanjuje prihode Gasproma

Izvoz gasa iz škriljaca iz SAD smanjuje prihode Gasproma
Izvoz gasa iz škriljaca iz SAD smanjuje prihode Gasproma

MOSKVA - Gasprom bi mogao da izgubi do 18 odsto prihoda zbog kunkurencije iz SAD koje planiraju da aktivno povećavaju izvoz gasa iz škriljaca, navodi se u dokumentu Centra za svjetsku energetsku politiku pri Kolumbijskom univerzitetu.

Prema procjeni stručnjaka Centra, koju prenosi Fajnenšl tajms, cijena gasa za evropske potrošače može da se smanji 11 odsto zbog rastućeg izvoza iz SAD.

Pored značajnog uticaja na prihode Gasproma, ukupni pad prihoda Rusije od izvoza energenata može biti i do 27 odsto. Međutim, gas čini samo 14 odsto ukupnih prihoda od ruskog izvoza, a glavni izvor prihoda zemlje je nafta.

Kako navodi Fajnenšl tajms, isporuke gasa iz SAD na svjetska tržišta teško da će moći da budu iskorišćene kao instrument uticaja na politiku Kremlja.

Pored toga, analitičari centra u tome što će Evropa ostati najveći potrošač ruskog gasa vide i dalju potrebu za jačanjem i razvojem infrastrukture za transport gasa kako bi se izbjegli poremećaji u snabdijevanju gorivom iz Rusije.

Generalni pad cijena gasa na svjetskim tržištima, kako se očekuje, negativno će se odraziti na projekte izvoza gasa u drugim dijelovima svijeta, uključujući i razvoj velikih nalazišta gasa u Mozambiku.

Federalna Regulatorna komisija za sektor energetike SAD već je odobrila tri projekta vrijedna više milijardi dolara za eksploataciju gasa na teritoriji zemlje, a na čekanju je još 13 prijava.

Prema procjeni stručnjaka, SAD će početi masovni izvoz gasa 2016, a vremenom njihove isporuke mogu premašiti 14,5 milijardi kubnih futova (jedan kubni fut je 0,028 kubnih metara) dnevno, što je količina koju Rusija sada isporučuje zemljama Evropske unije. Značajan obim američkog gasa vjerovatno će biti plasiran na tržišta Azije, gdje su cijene tog energenta više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije