Analize

Jeftino gorivo ugrožava "zelene" investicije

Jeftino gorivo ugrožava "zelene" investicije
Jeftino gorivo ugrožava "zelene" investicije

LIMA - Pad cijene nafte povećava rizik da će ulaganja u fosilna goriva biti znatno veća nego u obnovljive izvore energije, saopštio je šef klimatske politike UN na sastanku 190 zemalja o usporavanju zagrijavanja planete.

Sastanak u Limi traje do 12. decembra, a učesnici se nadaju da će na nivou UN postići sporazum za 2015. godinu o usporavanju klimatskih promjena, najviše zahvaljujući ciljevima koje su Kina, SAD i EU odredile u pogledu smanjenja emisije štetenih gasova.

Kristijana Figueres, šef Sekretarijata UN o klimatskim promjenama, odbacila je sugestije da pad cijene nafte na najniži nivo u posljednjih pet godina može da uništi nadu u prelazak na obnovljive izvore energije, što je kamen temeljac sporazuma o klimi.

Nestabilnost cijene nafte je "jedan od glavnih razloga zbog kojih moramo da nastavimo sa prelaskom na obnovljivu energiju", jer neće biti nepredvidljivih troškova kada turbine za vjetar ili solarne ploče budu napravljene, rekla je Figueresova na konferenciji za novinare.

"Postoji veliki rizik od sve veće realizacije investicija u fosilna goriva", naglasila je ona i pozdravila odluku njemačke komapnije "E.ON" da odustane od gradnje elektrana i preusmjeri se na obnovljivu energiju i električne mreže.

Drugi stručnjaci smatraju da bi cijena nafte mogla da uspori neke investicije u obnovljive izvore energije i da izvoznici fosilnog goriva, poput Rusije i Saudijske Arabije, možda neće biti spremni za ustupke na razgovorima o klimi zbog straha da će im to umanjiti zaradu.

Delegati će na sastanku u glavnom gradu Perua raditi na elementima sporazuma čije se usvajanje očekuje na samitu UN u Parizu sljedeće godine.

Taj dokument trebalo bi da doprinese ostvarenju cilja UN da se globalno zagrijavanje ograniči na nivo od dva stepena Celzijusova u odnosu na predindustrijsko doba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije