Analize

Kina će pasti i povući cio svijet na dno

Kina će pasti i povući cio svijet na dno
Kina će pasti i povući cio svijet na dno

Kina klizi ka recesiji i njena vlast nije spremna na ono što slijedi, kaže Vilijem Buiter.

Kina klizi u recesiju i vlast neće dovoljno brzo odgovoriti s fiskalnim smijernicama kako bi se izbjeglo veliko usporavanje i stimulisala potražnja, rekao je glavni ekonomista Siti grupe Vilijem Buiter.

Jedina stvar koja će zaustaviti kinesku recesiju, koju bivši spoljni član engleske centralne banke definiše kao rast od 4 odsto zasnovan na "lažljivim službenim podacima" u periodu od godine dana, je program fiskalnog podsticaja orijentisan jačanju potrošnje, sugeriše Buiter.

"Uprkos vapajima ekonomije, kinesko vođstvo nije spremno za ovo", rekao je renomirani stručnjak zaslužan za pojam "Grexit".

"Oni će odgovoriti, ali će odgovoriti prekasno da bi izbjegli recesiju koja će globalnu ekonomiju usporiti do nivoa ispod dva odsto rasta (godišnje) - što je moja definicija globalne recesije," rekao je Buiter čija je opaska o "lažljivim službenim podacima" u skladu s mišljenjem pojedinih ekonomista i investitora koji već dugo propitkuju tačnost i preciznost službenih podataka o kineskom rastu, piše Blumberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije