Analize

Kratak san na poslu, veća produktivnost

Kratak san na poslu, veća produktivnost
Kratak san na poslu, veća produktivnost

PARIZ - Nedostatak sna znatno smanjuje produktivnost zaposlenih, a kratak san u trajanju od 20-ak minuta je odličan za bolji učinak na poslu, tvrde naučnici za neuropsihijatriju sa Okforskog univerziteta.

Prema procjeni Rusela Fostera profesora za neurologiju iz Oksforda, nedostatak sna nezaposlenih košta 63 milijarde dolara godišnje, preneo je list "Mond".

U prosjeku po zaposlenom se izgubi 7 do 8 dana godišnje zbog nedovoljne produktivnosti na radu usljed nenaspavanosti, navodi se u studiji.

Američka NASA je 1995. sprovela anketu u pogledu važnosti popodnevnog sna zaposlenih. Piloti koji su se odmorali poslije ručka u prosjeku 40 minuta, provedeći u snu 25 minuta, povećali su produktivnost na radu 34 odsto u odnosu na pilote koji su ostajali budni.

Trećinu automobilskih nesreća sa smrtnim ishodom izazvali su vozači koji su zaspali za volanom.

U Kini, još od vremena Mao Cedunga, pravo na popodnevni odmor zaposlenih zapisano je u Ustavu.

U velikom broju japanskih preduzeća popodni odmor je obavezan. U mnogim firmama se gasi svjetlo na desetak minuta poslije ručka.

U Španiji su mnoga preduzeća skratila pauzu za popodnevni odmor, tako da samo 20 odsto zaposlenih Španaca ima pravo na popodnevnu "dremku" .

Kanađani na poslu redovno koriste pravo na odmor poslije ručka.

U Francuskoj mali broj preduzeća, kao što su Novius, Oranž ili specijalizovane softverske firme, dozvoljavaju zaposlenima da odspavaju tokom radnog vremena, po ugledu na Gugl, koji je na raspolaganje zaposlenima stavio posebne prostorije gdje to mogu da učine.

Nedavna anketa je pokazala da 47 odsto direktora francuskih preduzeća podržava uvođenje 20-ominutnog sna na radnom mjestu.

U studiji se navodi da popodnevni san duži od 30 minuta može da dovede do suprotnog efekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije