Analize

Kuvari za vikend zarade i do 500 KM

Kuvari za vikend zarade i do 500 KM
Kuvari za vikend zarade i do 500 KM

BANJALUKA, SARAJEVO - Brojnim nezaposlenim bh. građanima u narednim mjesecima ukazaće se prilika da radeći sezonske poslove zarade nešto novca, a najbolje će svakako prolaziti kuvari, jer na svadbama u Hercegovini za vikend mogu da zarade i do 500 maraka.

Šansu da steknu dnevnice imaće, između ostalih, i oni koji žele i znaju da rade na građevini, kao i u prehrambenoj industriji, ali su njihove zarade znatno "mršavije".

Obavljanje poslova na selu, poput sjetve, mnogima je proteklih godina donosilo novac, ali bi oni ovog proljeća mogli ostati "kratkih rukava", jer poljoprivrednici tvrde da nemaju sredstava da ih plaćaju.

Kada je riječ o ugostiteljima, oni tvrde da će sezonskih poslova biti, pošto stiže period održavanja svadbi.

"Svaki vikend stotinak kuvara i konobara iz Sarajeva ide u Hercegovinu, gdje rade u svadbenim salonima. Znam i iz Banjaluke par kuvara koji idu dolje. Riječ je o objektima u Širokom Brijegu, Livnu, Čitluku i tako dalje, koji nemaju stalnih radnika i zato vikendom 'povuku' par stotina ljudi. Znam kuvara koji za vikend zaradi 500 maraka", ističe Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

Poljoprivrednicima sezonci neće biti potrebni

Na ovako "masne" zarade ne mogu da računaju oni koji najviše troše kičmu. Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, kaže da poslodavci često u sezoni angažuju građevince, ali da su novčani iznosi koje im daju jako skromni.

"Riječ je o veoma niskim dnevnicama, ali su ljudi prinuđeni da rade, iako je taj posao sveden na rad od jutra do mraka. Dnevnice se za građevince koji rade po privatnim kućama kreću oko 40 do 50 maraka. To je toliko malo da bukvalno, od tih para, čovjek ne može ništa stvoriti", ističe Vrabičićeva.

Rad na selu donosio je dosad kakve-takve dnevnice onima koji su željeli da pomažu zemljoradnicima, ali poljoprivrednici tvrde da im ove sezone neće ni biti potrebni sezonci.

Inače, poljoprivrednici su, tokom proteklih godina, isplaćivali dnevnice između 30 i 40 maraka, a posla je bilo na pretek, kako na kopanju usjeva, tako i na kupljenju sijena, branju voća i slično.

Kada voće i povrće oberu, šansu da novac zarade imaće oni koji žele da rade u preduzećima za preradu, gdje su dnevnice proteklih godina bile primamljive. Slično će biti i ovog ljeta i jeseni.

Žarko Mikić, direktor banjalučke "Vitaminke", rekao je da će im, kada sezona dođe, biti potrebno između 300 i 500 sezonaca.

"Mogu da zarade između 400 i 500 maraka mjesečno, a rade najjednostavnije poslove na preradi i pakovanju voća i povrća", ističe Mikić.

Podsjećanja radi, u BiH je trenutno više od 550.000 nezaposlenih i sigurno je da će mnogi od njih, u mjesecima ispred nas, pokušati da do novca dođu radeći sezonske poslove.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije